2024. április 18., csütörtök

Kína, Oroszország, India és az EU is elítélte a kísérleti hidrogénbomba-robbantást

Kína, Oroszország, India és az Európai Unió is határozottan elítélte szerdán az állítólagos észak-koreai kísérleti hidrogénbomba-robbantást

Kína határozottan kiáll amellett, hogy a Koreai-félszigetet mentesítsék a nukleáris fegyverektől, és megakadályozzák elterjedésüket az északkelet-ázsiai térség békéje és biztonsága érdekében - jelentette ki szerdán pekingi sajtóértekezletén Hua Csun-jung külügyi szóvivő. Hozzátette, Kína erőteljesen szorgalmazza, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság tartsa be a nukleáris leszerelésre vállalt kötelezettségét, és szüntessen be minden olyan akciót, amely ronthat a meglévő helyzeten. "Minden érintett fél érdeke a béke és a stabilitás megőrzése a Koreai-félszigeten és Északkelet-Ázsiában" - hangsúlyozta a szóvivő.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

Oroszország szerint az észak-koreai kísérleti nukleáris robbantás az ENSZ vonatkozó határozatainak durva megsértését jelenti. A moszkvai külügyminisztérium közleményében kiemelte: "Ha megerősítést nyer, hogy Phenjan újabb lépést tett az atomfegyverek fejlesztése terén, akkor az a nemzetközi jog és az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak nyilvánvaló megsértését jelenti".

Hasonlóan foglalt állást Jukija Amano, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója is, aki szerint, ha bebizonyosodna, hogy Phenjan hidrogénbombát robbantott, az az ENSZ határozatainak kétségtelen megszegését jelentené, egy mélységesen sajnálatos tettet.

Súlyos aggodalommal tekint a történtekre India - mondta Vikasz Szvarup külügyi szóvivő, aki országa nevében felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon a világ békéjét fenyegető akcióktól.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán nemzetközi kötelezettségvállalásai súlyos megsértésének nevezte Észak-Korea állítólagos hidrogénbomba-kísérletét. Brüsszeli nyilatkozatában elmondta, hogy az ázsiai országnak a megállapodások értelmében nem lenne szabad sem nukleáris fegyvereket előállítani, sem kísérleteket végezni velük, s mindez súlyos fenyegetést jelent a térség békéjére és a biztonságára nézve. Mogherini felszólította a phenjani vezetést, hogy hagyjon fel illegális és veszélyes tevékenységével, s térjen vissza a nemzetközi párbeszédhez, különös tekintettel az észak-koreai atomprogram felszámolásáról szóló hatoldalú tárgyalásokra. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelezte, hogy még a nap folyamán egyeztetni kíván Dél-Korea és Japán külügyminisztereivel.