2024. április 24., szerda

Kártérítésre kötelezték a magyar államot

Kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy magyar férfinak, aki amiatt tett panaszt, hogy a több mint tíz évig húzódó büntetőeljárása ideje alatt sorozatosan megsértették személyiségi jogait. Magyarországnak összesen 8000 eurót kell fizetnie a sértettnek – adta közre döntését a strasbourgi székhelyű bíróság kedden.

A közlemény kitér arra, hogy a bíróság hosszúnak találta a több mint hat éves előzetes letartóztatás és fogva tartás idejét, valamint a büntetőeljárás több mint tíz éves hosszát.

A férfi panasza szerint házi őrizete miatt nem tudott elegendő számban ellátogatni beteg szüleihez, kérését többször visszautasították. A strasbourgi közlemény megemlíti, hogy a magyar Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a kérelmét, hogy vasárnaponként misére mehessen, valamint az eljáró hatóságok rendszeresen tiszteletlenek voltak és nem jártak el kellő körültekintéssel ügyében.

A többszörösen visszaeső férfit gyilkosság, fegyveres rablás, illegális fegyvertartás és robbanóanyagok birtoklása miatt helyezték előzetes letartóztatásba, majd bűnismétlés lehetősége miatt házi őrizetet rendeltek el ellene.