2024. március 28., csütörtök
LENGYELORSZÁG

A lengyel elnök aláírta a kis médiatörvényt

Andrzej Duda elnök - miután áttanulmányozta a hivatalába befutott összes véleményt - aláírta a lengyel médiatörvény módosítását - jelentette be a lengyel államfői hivatal vezetője csütörtökön; az éles bel- és külföldi bírálatokat kiváltó, kis médiatörvénynek nevezett jogszabály a lengyel közmédiareform első fázisa.

Andrzej Duda (Fotó: Beta)

Andrzej Duda (Fotó: Beta)

A törvénymódosítást az óév végén a Jog és Igazságosság (PiS) párt többségi szavazataival és néhány ellenzéki képviselő támogatásával hagyta jóvá a lengyel parlament. „Az államfő számára is fontos, hogy a közmédia betöltse küldetését, sokszínű, objektív és hiteles legyen" - magyarázta az államfői hivatal vezetője, Malgorzata Sadurska az elnök döntését, hozzátéve, hogy a lengyel közmédia jelenleg nem teljesíti ezeket a követelményeket. „Azt észleljük, hogy az objektív tájékoztatást nagyon gyakran szubjektív újságírói vélemény helyettesíti" - fejtette ki. Sadurska szerint a törvénymódosítás jóváhagyásával Andrzej Duda „esélyt adott a parlamentnek, hogy olyan jogszabályokat dolgozzon ki, melyek a jövőben a közmédia, a nemzeti média objektivitását és hitelességét biztosítják".

A kis médiatörvény azonnali hatállyal megszünteti a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát,  megvonja az országos rádió- és televíziótanácstól (KRRiT) azt a jogot, hogy nyilvános pályázaton válassza ki a közmédia és a felügyelőbizottságok vezetőit, a kinevezés jogát átmenetileg - június végéig - a kincstárügyi miniszterhez rendeli, és hétről három főre csökkenti a közszolgálati televízió  (TVP), a közszolgálati rádió (PR), valamint a regionális tévé- és rádiócsatornák felügyelőbizottságainak létszámát.

A közmédia vezetésében történő személycseréket 1992 óta több törvénymódosítás is lehetővé tette, a kis médiatörvény azonban már a parlamenti tárgyalások során az egyes uniós tisztségviselők, valamint a nemzetközi újságírószervezetek tiltakozását váltotta ki. Szerintük a kormánypárt valódi célja a közmédia feletti állami felügyelet megerősítése.

Emellett kedden Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára levelet küldött Andrzej Dudának, amelyben azt kérte tőle, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, amíg bizonyossá nem válik, hogy annak rendelkezései összhangban vannak az emberi jogok európai egyezményével.

A Lengyel Újságíró Szövetség (SDP) ezzel szemben a kis médiatörvény felsőházi jóváhagyása napján nyilatkozatot adott ki, mely - kifogásolva a „nézetpluralizmus" utóbbi években jellemző hiányát a közmédiában - „a sokszínű és szabályos társadalmi vitát elősegítő, radikális  átalakítást" szorgalmazta. Krzysztof Skowronski, az SDP elnöke szerdán a TV Republika konzervatív hírtelevízióban elmondta: a nyugati sajtó és az európai politikusok „komprommitálják magukat", támadva a demokratikusan megválaszott lengyel kormány lépéseit. Rámutatott: különösen a német újságírók és politikusok foglalkoznak Lengyelországgal, „ahelyett, hogy alaposan tájékoztassák saját társadalmukat a kölni és hamburgi tömeges szexuális és rablótámadásokról".

A  lengyel ellenzéki politikusok csütörtökön, az államfői jóváhagyás bejelentését követően élesen bírálták a kis médiatörvényt. A Polgári Platform (PO) nevében nyilatkozó Malgorzata Kidawa-Blonska, a parlamenti házelnök-helyettese „a közmédia megtámadásának" minősítette ezt, és úgy vélte: a közmédiát ezentúl „egy párt sajátítja ki". A Nowoczesna párt nevében nyilatkozó egyik képviselő úgy látta: a kis médiatörvény „rossz irányba mutat", a közmédia  „a kormány szócsövévé válik".

A kis médiatörvény a kihirdetését követő napon - az átmeneti időszak, az úgynevezett vacatio legis mellőzésével - lép majd hatályba, sajtóértesülések szerint már pénteken.

Az egész közmédiareformra irányuló törvény tervezete az utóbbi napokban szivárgott ki a lengyel sajtóban. Ennek értelmében az eddig kereskedelmi alapon működő lengyel közmédiát közhasznú állami társaságokként működő „nemzeti médiává" alakítanák át, amelynek tevékenységét egy új testület, a Nemzeti Médiatanács felügyelné.