2024. április 25., csütörtök

Katalónia újrakezdi, Spanyolország követheti

Egyre nagyobb a tanácstalanság és bizonytalanság Spanyolországban, ahol a decemberi parlamenti választás után kormányt kellene alakítani, de ennek esélyei nem kecsegtetőek. Bár a konzervatív kormánypárt győzött, képtelen koalíciós partnereket találni.

A szilárd kormány megalakításához nélkülözhetetlen, jelentős erők mindegyike elutasítja az együttműködést a győztessel, amely azért kényszerül partnereket bevonni az irányításba, mert a voksoláson nem szerzett abszolút többséget.

A Mariano Rajoy miniszterelnök vezette győztes Néppártot ezért (PP) egyre komolyabb gondok nyomasztják. Bár a 350 tagú alsóházban a PP 123 helyet szerzett, a kormányzóképességhez legalább 176 mandátum kellene. Kisebbségben ugyanis esélye sincs az irányításra.

Az ellenzék főerejét adó szocialisták (PSOE), a radikális baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) és a centrista Ciudadanos (Városi polgárok) is elutasítja Rajoy miniszterelnöki újraválasztását. Ha a Néppárt képtelen lesz társakat találni, a szocialisták is megpróbálkozhatnak a kormányalakítással. Ez azonban alighanem nekik sem sikerülne.

Rajoy azonban abban bízik, hogy képes lesz összehozni a nagykoalíciót, vagyis szövetséget kötni az eddig főellenségként kezelt szocialistákkal, akik egyelőre ellenzik a tervet. Pedig jelenleg sokan épp a kényelmes többséget biztosító nagykoalíciót, azaz a két ősi rivális összefogását tartják a legjobb megoldásnak.

Ha azonban a tél végéig nem sikerül koalíciót kötni és miniszterelnököt találni, új választást kell tartani. Ez viszont további bizonytalanságokhoz vezethet, ami elbizonytalaníthatja a befektetőket és a piacokat.

A gazdasági szakemberek máris több kockázatra figyelmeztetnek. Mások pedig úgy vélik, hogy a szilárd kormány követelmény, mert további reformokat kell végrehajtani az országban. Még akkor is, ha a válság kezdete óta a Rajoy-kabinet – jelentős megszorításokkal és egyéb népszerűtlen intézkedésekkel – eredményeket ért el a gazdaság újjáélesztésében, de a munkanélküliség csökkentésében is.

Mindazonáltal jelenleg mégis úgy fest, hogy senki nem akar senkivel összefogni és együtt kormányozni. A négy jelentős párt mindössze egy dologban ért egyet. Ez pedig a katalán szeparatizmus elutasítása.

Katalónia egyébként hasonló gondokkal küszködik, mint az országos nagypolitika. Képtelen megválasztani új vezetőjét (a kormányfőt). Területén még szeptemberben tartottak előrehozott tartományi választást, de azóta nem sikerült dűlőre jutni.

A voksolást az a kétpárti Junts pel Sí (Együtt az igenért) szövetség nyerte, amely a legeltökéltebben támogatja a tartomány kiválását Spanyolországból. Ahhoz viszont, hogy Artur Mas eddigi katalán kormányfőt megerősítsék tisztségében, meg kellene nyernie egy másik függetlenség párti erő, a radikális baloldali Népi Egység (CUP) támogatását.

Ez azonban vágyálom. A CUP vezetése ugyanis épp a héten közölte: nem támogatja Mas újraválasztását.

Ha január 10-éig nem sikerül megoldani a kérdést, Katalóniában meg kell ismételni a választást. Minden jel arra utal, hogy ez fog történni.

A spanyol (központi) kormány megalakítására ugyan több idő van, de túl sokáig már Madridban sem lehet egyezkedni.