2024. április 25., csütörtök
CHARLIE HEBDO

A „csereszabatos” keresztény istenkép

A címlapján egy Istent jelképező, oldalán gépkarabélyt viselő, vérfoltokkal borított, szakállas, idős emberrel és „a gyilkos még mindig szökésben” felirattal jelenik meg a francia Charlie Hebdo francia szatirikus magazin szerdán, a lap szerkesztősége elleni terrortámadás évfordulóján – közölte az MTI.

A triangulummal a fején egyértelműen a keresztény istenkép néz vissza ránk a címlapról gyilkos tekintettel: Kalasnyikovval a hátán és véres kézzel. „Mintha a rajzoló félrement volna egy lukkal, és véletlenül nem a Mohamed-skicces fiókba nyúlt volna, hogy folytassa a nagysikerű sorozatot, hanem a keresztényesbe. Csakhogy itt a bökkenő: a Mohamedes fiókra egy ideje lakat került. Laurent Sourisseau még nyáron jelentette ki a német Stern című lapnak, hogy a Charlie Hebdo többé nem közöl rajzokat Mohamedről” – magyarázta meg a válasz.hu újságírója, hogy miért szerepel az évfordulóról megemlékező címlapon az, ami valószínűleg majd sokakat összezavar. A publicista ironikusan hozzátette: „… a vállalás az vállalás: nincs több Mohamed. De a keresztény ábrázolás nyilván csereszabatos a muszlimmal, vérezzük hát össze a triangulumot. Bátor megoldás.”

Az évfordulóra készített különszám címlaprajzát hétfőn mutatták be a készítők. Az MTI beszámolója szerint a 32 oldalas lapszámban Laurent Sourisseau lapigazgató vezércikkében ír a 2015. január 7-ei támadás átéléséről, s úgy fogalmaz, hogy az iszlám és más vallások fanatikus követői el akarták pusztítani a szekuláris magazint, amiért az „nevetni mert a vallásosokon”. A vezércikk ugyanakkor leszögezi: a Charlie Hebdo életben marad, mert „soha nem akartuk még ennyire bezúzni azok arcát, akik a halálunkról álmodtak.”