2024. április 20., szombat

„Milošević egy arisztokrata volt Vučićhoz képest”

Bojan Pajtić: Ma bárkit meghurcolhatnak, aki egy adott pillanatban nem felel meg a rezsimnek

A Dnevnik napilap tegnapi cikkében azt állította, hogy Bojan Pajtić tartományi kormányfő, a Demokrata Párt elnöke ellen a Felső Ügyészség bűnvádi eljárást indított, amiért nyolc évvel ezelőtt nagybecskereki rendőrökkel együttműködve részt vett Uglješa Grgur letartóztatásában. Az ügyészség ma cáfolta, hogy bármilyen eljárás is folyna a tartományi kormány vezetője ellen, Grgur pedig azt nyilatkozta, hogy amennyiben eljárás nem is folyik, nyomozás biztosan van Pajtić ellen, hiszen maga minden bizonyítékot átadott arra, hogy Pajtić a nyolc évvel ezelőtti letartóztatásának elrendelője, s hogy a szóban forgó rendőrök napokkal bekísérése előtt telefonon is zaklatták.

Bojan Pajtić a mai sajtótájékoztatón (Ótos András felvétele)

Bojan Pajtić a mai sajtótájékoztatón (Ótos András felvétele)

Ezeket a beszélgetéseket, állítása szerint, rögzítette, így ezekkel a bizonyítékokkal is rendelkezik.

Nyolc évvel ezelőtt tartóztatták le az akkori nagybecskereki polgármestert, Goran Kneževićet az építkezési maffia ellen indított rendőrségi akció keretében, további tíz személyt is előállítottak, köztük Grgurt is, aki a Gvozden biztonsági ügynökség tulajdonosa. Ma azt vallja, hogy letartóztatása mögött minden jel szerint a tartományi kormányfő áll. Hat évvel az említett letartóztatásokat követően egyébként jogerősen felmentettek mindenkit, akit 2008-ban bűnrészesség gyanúja miatt előállítottak. Grgur kijelentette, egy évig ült előzetesben, s nem fogja hagyni, hogy a felelősök ezt olyan könnyen megússzák.

„ERŐSZAKKAL KELL BEVINNIÜK”

Ma délután sajtótájékoztatón reagált Bojan Pajtić a történtekre. Bejelentette, hogy a Dnevnik napilapot be fogja perelni a valótlan állítás miatt, sajnálatát fejezte ki, hogy az Informer mellett még egy lappal kell bírósági ügyben részt vennie. Az eset szerinte azt bizonyítja, hogy Szerbiában ma bármelyik haladó párthoz közeli személy szabadon választhat az ellenzék táborából vagy a polgárok közül magának prédát és ragaszthat hazugságokon alapuló botrányt a nevéhez büntetlenül. Mint mondta, a leginkább az ügybe belekevert három rendőrt sajnálja, akiknek családjuk, hivatásuk van, nem védhetik magukat sajtótájékoztatókon meg, viszont minden ok nélkül mocskolták be nevüket, csak azért, mert a rezsimnek egy adott pillanatban úgy felelt meg. Kifejtette, hogy esze ágában sincs részt venni ilyen megrendezett színjátékokban, ezért nem lesz hajlandó önként meghallgatásra sem menni, amennyiben erre felszólítanák. Úgy fogalmazott: ha be akarják vinni, akkor azt erőszakkal kell megtenniük, úgy legalább látszani fog, milyen jellegű az ellene indított hadjárat.

EZ MÁR A KAMPÁNY KEZDETE

Az emberi jogokkal senki sem törődik ma Szerbiában, nem a kilencvenes évek tértek vissza, mert akkor legalább arra ügyelt a rezsim, hogy a jogállamiság látszatát fenntartsa – értékelte a tartományi kormányfő, s hozzátette: Milošević ebből a szempontból egy arisztokrata volt Vučić mellett, akinek még ez a látszat sem fontos.

Mint mondta, a kampány kezdete ez, melyben a mocskolódás a Szerb Haladó Párt részéről soha nem látott méreteket ölt majd. A legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy bármelyik polgárral megtörténhet ugyanaz, ami vele történt, ha a hatalom úgy látja jónak.