2024. április 16., kedd

Februárban fizethetjük először a tévéilletéket

Az illeték fizetése alóli mentesítésre vonatkozó kérelmet az SZRTV-nek vagy a VRTV-nek kell átadni

Aleksandar Antić bányaügyi és energetikai miniszter kedden megerősítette, hogy a tv-illeték először a januári villanyszámlákon jelenik majd meg. Ezeket a számlákat a háztartások februárban kapják meg. Antić tisztában van azzal, hogy a polgárok nem fizetik majd szívesen a háztartásonkénti havi 150 dinárt, úgy érzi azonban, hogy igazán nem nagy összegről van szó, a közszolgálati adókat pedig mindenféleképpen támogatni kell.

A miniszter egyedül arról nem nyilatkozott, hogy az illetéket hogyan, milyen formában, milyen tételként tüntetik fel a számlákon, így egyelőre azt sem tudni, hogy később hogyan valósul majd meg az illeték megfizettetése.

A tv-illetékből Vajdaságban befolyó összeg hetven százaléka a Vajdasági Rádió és Televízió számláján végzi majd, a maradék pedig a Szerbiai Rádió és Televízióhoz kerül. A Szerbia többi régiójában befizetett illeték teljes egészében az SZRTV számlájára kerül.

Nem kell fizetnie a tv-illetéket a százszázalékos rokkantaknak, akár egyedül élnek, akár családjukkal. Azok a nem százszázalékos rokkantak is mentesülnek a kötelezettség alól, akik ápolásra szorulnak, és ezt dokumentumokkal is igazolni tudják. A siketeknek és vakoknak szintén nem kell fizetniük az illetéket, mint ahogyan a szociális segélyben és a minimálnyugdíjban részesülőknek sem. A szociális intézmények, oktatási-nevelési intézmények, egészségügyi intézmények, rokkantak egyesületei, a rokkantakat alkalmazó és a számukra munkát biztosító vállalatok és a diplomáciai-konzuli képviseletek sem kötelesek kifizetni a havi 150 dinárt.

Akinek több ingatlanja van, nem köteles fizetni a tv-illetéket az összes tulajdonában lévő ingatlanra vonatkozóan, csupán ott, ahol jelenleg él.

A tv-illeték fizetése alóli mentesítésre vonatkozó kérelmet az SZRTVnek vagy a VRTV-nek kell átadni, utóbbinak abban az esetben, ha a kérelmező Vajdaság területén él.