2024. április 19., péntek

Hamarosan elkészül az új Alkotóház

A bajsaiak számára mindig is fontos volt a hagyományok tisztelete, s ezt immár az is bizonyítja, hogy nemcsak egy, hanem két etnoházuk is van. Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre 2006-ban adta át az első etnoházat, majd 2013-ban megvásárolták a mellette lévő romos épületet. Az egyesület főként a tagság adományaiból vásárolta meg ezt a házat, és 2014-ben kezdtek eszközöket keresni a szükséges felújítások elvégzéséhez. A tatarozásra, vagy inkább megmentésre nagyon nagy szükség mutatkozott, mert az épület katasztrófális állapotban volt – számolt be lapunknak Szuhankó Ruzsena, az Etnokör elnöke.

A felújított épület, amely a Magyar Tájszobának és Alkotóháznak ad otthont (Lakatos János felvétele)

A felújított épület, amely a Magyar Tájszobának és Alkotóháznak ad otthont (Lakatos János felvétele)

– A ház nagyon romos állapotban volt, és úgy gondoltuk, hogy sürgősen muszáj felújítanunk a falakat, mert különben összedől az építmény. Több helyen is pályáztunk a felújításra, végül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kaptunk rá pénzt. A munkálatok elvégzését a Drago Gradnja vállalat vállalta fel, más cégek képviselői azt mondták, nem mernek hozzányúlni az épülethez, annyira romos állapotban volt. A múlt évben kisebb segítséget kaptunk a tartományi oktatási titkárságtól, Topolya községtől és a bajsai helyi közösségtől is, ennek köszönhetően sikerült tökéletes állapotba hoznunk a falakat, de emellett nagyon sok mindent kellett rendbe tennünk – mondta el Szuhankó, majd arról is szólt, hogy a 2014-ben megkezdett munkálatok 2015-ben is folytatódtak, és mára a java részük befejeződött.

– Több helyre pályáztunk 2015-ben is, és ismét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kaptuk a legnagyobb segítséget. Ebből az összegből el tudtuk végezni a teljes belső rész felújítását. A napokban kaptunk egy kisebb összeget a tartományi oktatási titkárságtól is, ez az épület csatornázását fedezi. A felsoroltak mellett sikerült megcsinálnunk a gangot is, ami nagyrészt az önkéntesek segítségének köszönhető. Ha ők nem segítenek, az épület nem volna ilyen állapotban, ugyanis nagyon kevés idő állt rendelkezésünkre a tél beállta előtt – mondta el az Etnokör elnöke, majd arról is beszámolt, hogy az alkotószoba még nincs teljesen készen, de már helyet kaptak benne a szövőszékek. Magán az etnoházon is csak kisebb munkálatok maradtak a következő évre, de mögötte szeretnének egy nagyobb fészert is kialakítani – árulta el Szuhankó. Itt egy parasztkocsit és különböző, régi mezőgazdasági gépeket fognak tárolni, amelyek most a nyílt ég alatt vannak. Hátra van még a ház berendezése is, ehhez néprajzi szakértő segítségét fogják kérni – mondta az elnök. Ebben az évben mindenféleképp szeretnék átadni az új etnoházat. Szuhankó végezetül arról is szólt, hogy az új etnoházat úgy fogják kialakítani, hogy az utca felőli szoba lesz a magyar szoba. Ezt korhű tárgyakkal szeretnék berendezni. A mögötte lévő helyiség a pitvar, azaz a nyitott kéményű konyha, a hátsó két helyiség pedig vendég- és alkotószoba lesz.