2024. április 25., csütörtök

Bővül a szennyvízhálózat Bácskossuthfalván

Csaknem harminc háztartás kapcsolódhat rá a rendszerre

A bácskossuthfalvi szennyvízhálózat kiépítése az 1980-as években kezdődött el, és legelőször a főgerincet építették ki, amely a Pacséri úttól a Bajsai úton keresztül a meglévő szennyvíztisztítóig húzódik. Az eddigiek során a falu nem egész egynegyede csatlakozott rá a megközelítőleg tizenegy kilométer hosszúságú hálózatra.

A Szent István utcában folyó munkálatok során 466 folyóméter csatornát fektettek le (Benedek Miklós felvétele)

A Szent István utcában folyó munkálatok során 466 folyóméter csatornát fektettek le (Benedek Miklós felvétele)

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázatának köszönhetően folytatódik a bővítés. Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy a márciusban kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetését követően egy óvás miatt késtek a munkálatok, de elkezdésük óta zökkenőmentesen haladnak, és a kivitelező cég, a szabadkai Maxim gradnja munkájával is teljes mértékben meg vannak elégedve. A Szent István utcában folyó munkálatokról a tanácselnök elmondta, hogy itt 466 folyóméter csatornát fektetnek le, amelyre a tervek szerint a páratlan oldalon lévő 25–30 háztartás tud majd rácsatlakozni, ugyanis egy specifikus utcáról beszélünk, amelyet egy völgy vág ketté, így a páros oldalon külön csatornát kell telepíteniük. A tanácselnöktől azt is megtudtuk, hogy a hálózathoz való csatlakozás a lakosoknak megközelítőleg 400 euróba kerül majd, amelyet részletekben is tudnak fizetni.

– Tudjuk, hogy még messze vagyunk attól, hogy minden háztartás csatlakozzon a hálózathoz, de mi mint helyi közösség azt a célt tűztük ki, hogy nemcsak a rekreációt és a turizmust próbáljuk fejleszteni, hanem a környezetvédelmi célokat is szem előtt tartva a szennyvízhálózatot is befejezzük. Kis lépésekben szeretnénk minden évben legalább egy utca csatornahálózatát kiépíteni – mondta Seffer, majd hozzátette, hogy a következő fázisban az Ongai völgy utca szennyvízhálózatának kiépítését kezdik meg a közeljövőben.

Az építkezést december végén meglátogatta Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere, valamint Plohl Edvin, a községi képviselő-testület elnöke is. Előbbi elmondása szerint a tartományi titkárság 2,9 millió dinárral támogatja a projektet, amelyhez a községi önkormányzat előlegezte a szükséges önrészt. Egy olyan településről van szó – nyilatkozta a polgármester –, amelynek már van saját kiépített szennyvíztisztítója, és ez megkönnyíti a rendszer bővítésének tervezését, így minden lehetőség adva van, hogy 2016-ban új pályázatokkal folytassák a bővítést, és a környezetvédelmet is szem előtt tartva helyi önkormányzati és helyi közösségi szinten is foglalkozni kell vele.