2024. április 23., kedd

Maximiliant és társait köszöntötték

A topolyai szülészeten látogatást tett a község polgármestere és a Vöröskereszt topolyai képviselői – Az év első újszülöttjét ajándékozták meg

Azzal, hogy a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészeti osztályán felkészült egészségügyi szakszemélyzet és családbarát gondoskodás várja a szülés előtt álló kismamákat, nem csak Topolya községben vannak tisztában.

A figyelem középpontjában: a topolyai szülészet első újszülöttje 2016-ban (Szabó Anikó felvétele)

A figyelem középpontjában: a topolyai szülészet első újszülöttje 2016-ban (Szabó Anikó felvétele)

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend kórházon kívüli szülészetük, ahol – az országos tendenciával ellentétben – évről évre növekszik a szülések száma, és egyre több Topolya községen kívül élő hölgy választja ezt a közeget ahhoz, hogy világra hozza kisbabáját. Így tett a 26 éves Tóth Bettina is, aki Szabadka községből érkezett ezzel a céllal. Elsőszülött gyermeke január 1-jén 11.05 órakor jött világra, mint a topolyai szülészeten 2016-ban napvilágot látott első újszülött. Lévai Maximilian Mátyás két fiútársával élvezte a topolyai szülészeten az új évben édesanyja és a személyzet gondoskodását, figyelmét, amikor Topolya polgármestere, az egészségház igazgatója és a Vöröskereszt topolyai szervezetének képviselője látogatást tett az egészségügyi létesítményben.

Tóth Bettina és Lévai Mátyás kisfia, Maximilian Mátyás, aki boldog gyermekéveit Torontálvásárhelyen kezdi meg, 3200 grammal és 47 centiméteres testhosszal született a dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyász szakorvos vezette egészségügyi csapat szakmai segítségnyújtása mellett. Mint a kismamától megtudtuk, választott szakorvosuk, a terhességet követő dr. Cservenák személye és a topolyai szülészeten uralkodó kedvező állapotok, amelyek a szülést megelőző kórházi látogatások során fogadták, erősítették meg Bettinában az elhatározást, hogy a topolyai szülészetet válassza élete egyik legmeghatározóbb élményének megéléséhez. Tegnap a déli órákban az év első újszülöttje és társai köszöntésére Topolya polgármestere, Kislinder Gábor látogatott el a Dr. Hadzsy János Egészségház szülészeti osztályára, ezzel – mint kifejtette – ,,az új év első munkanapjának legszentebb feladatát” végrehajtva. Csatlakozott hozzá a Dr. Hadzsy János Egészségház képviseletében dr. Agyánszki János igazgató, valamint a Vöröskereszt topolyai szervezetének közgyűlési elnöke, Kospenda József is, akik babaápolási szereket és ruházati termékeket tartalmazó csomaggal kedveskedtek a szülészeten fekvő édesanyáknak. Az ajándékcsomag mellett a polgármester az anyukáknak virágcsokor kíséretében gratulált, és az első újszülöttet harmincezer dináros juttatásban is részesítette. A kis Maximilian Mátyást a szülészet osztályvezetője, dr. Muhareb Sela szülész-nőgyógyász szakorvos mutatta be, és jellemezte az egybegyűlteknek, majd beszámolt lapunknak arról, hogy a 2015-ös évben a topolyai egészségház szülészetén 202 kisbaba látott napvilágot. Számuk az utóbbi hat évben folyamatosan növekedett, 2010-ben 162, 2011-ben 170, 2012-ben 175, 2013-ban 190, 2014-ben pedig 196 baba született a topolyai kórházon kívüli szülészeten. A létesítményben az elmúlt évben szülő kismamák mintegy 22 százaléka nem volt Topolya község lakosa. 97 fiú és 105 lánygyermek látott napvilágot 2015-ben Topolyán, a legapróbb újszölött 2020, a legnagyobb testsúlyú pedig 4580 grammal, 153-an pedig 3000 és 4000 gramm közöttiek voltak. Dr. Agyánszki is örömének adott hangot arra vonatkozóan, hogy kitűzött célukat, miszerint a topolyai egészségház szülészeti osztályán a kétszázas születésszámot meghaladják, sikerült teljesíteniük. Az igazgató reménykedik a folytatásban is a növekvő születésszámot illetően. Mint lapunknak nyilatkozva kifejtette: a szülészeti-nőgyógyászati osztály fejlesztése céljából is fogalmaznak meg az idei évre vonatkozó terveket. Elsősorban egy új hordozható inkubátorra lenne szükségük. Több, már megkezdett beruházásról is szólt: az egészségügyi létesítmény már rendelkezik eszközökkel egy nőgyógyászati műtőasztal megvásárlásához, továbbá a Tartományi Nagyberuházási Alap pályázatán való sikeres részvételük jóvoltából egy új, 4.400.000 dináros nőgyógyászati ultrahangvizsgáló berendezés beszerzése is folyamatban van.