2024. április 18., csütörtök

A borzongás Bajmoka

Lövöldözés, fojtogatás, eltűnt személyek, betörések – Az elmúlt évek során számos bűncselekmény történt a faluban

Gyilkossággal kezdődött az újév Bajmokon, abban a faluban, amely az elmúlt évek során folyamatosan a szörnyű, időnként meg bizarr bűncselekményekkel került be nemcsak a szabadkai, de az országos híradásokba is. A legnagyobb visszhangot egyértelműen Tijana Jurić 2014 júliusában történt meggyilkolása keltette, de ezt megelőzően is gyilkosságokról, eltűnésekről és betöréses rablásokról szóltak a bajmoki hírek.

Szilveszter éjjelén, vagyis már éjfél után, az új évben a 26 éves Bora Mitrović vadászpuskával lőtte le a 22 éves Dragan Marićot. A helyiek elmondása szerint két csoport fiatal vitatkozott össze, távoztak a szórakozóhelyről, az egészségház felé. A szemtanúk szerint a gyanúsított halálosan megfenyegette az áldozat egy barátját, elment, majd nem sokkal később egy vadászpuskával a kezében tért vissza, s valami miatt a két csoport békítését végző Marićot lőtte le. A rendőrség szombati közleménye szerint két személyt tartóztattak le Belgrádban. Sajtóinformációk szerint a gyanúsítottak egy Belgrád központjában levő lakásban, migránsok között rejtőzködtek. Mitrović ugyanis vélhetőleg a migránsokkal együtt akarta elhagyni az országot.

A Večernje novosti azt írja, a gyanúsítottnak korábban Bajmok Rata nevű részén volt egy vendéglátó-ipari objektuma. A lap nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Mitrović leggyakrabban egy, Bajmok és Mišićevo közötti, kaponyai tanyán tartózkodott, és hosszabb ideje közel-keleti menekültek rejtegetésével és határon történő átcsempészésükkel foglalkozott. A helyiek azt is elmondták, hogy az általa üzemeltetett kocsma is különféle homályos ügyletek helyszíne volt.

A több mint nyolcezer lakosú Bajmokon a rendőrállomás nincs nyitva éjszaka, noha tavaly nyáron, amikor a Tijana-ügyben folyt a nyomozás, egész sor illegális alkoholüzemet és más törvénytelenségeket is felfedtek, úgyhogy bőven akadna tennivalója a rendőrségnek. A helyiek, csakúgy mint Tijana Jurić meggyilkolása után, ezúttal is jobb közbiztonságot követelnek.

A tizenöt éves Tijana Jurić 2014. július 26-án, éjszaka tűnt el Bajmokon, amikor a barátaival töltött este után az egyik barátjának szerette volna visszaadni a melegítőfelsőt, ám azután már senki nem látta. Azt, hogy valaki elrabolta, erősen gyanította a rendőrség, így a nyomozásba bekapcsolódott a magyarországi rendőrség is, az Interpol és az Europol is. A rendőrség megközelítőleg két hét nyomozás után találta meg Tijana holtestét. Személyesen a gyilkosságot elkövető Dragan Đurić mutatta meg, hova ásta el a fiatal lány élettelen testét.

Az Újvidéki Fellebbviteli Bíróság tavaly októberben erősítette meg a szabadkai Felső Bíróság ítéletét, amelynek értelmében jogerősen negyven év börtönbüntetést kapott Dragan Đurić. Négy hónappal korábban a szabadkai Felső Bíróság nemi erőszak kísérletéért, valamint minősített gyilkosság elkövetéséért összesen negyven évre ítélte a gyilkost, ez a legszigorúbb büntetés, amelyet a szerbiai büntetőjog lehetővé tesz.

Tijana édesapja, Igor Jurić egy alapítványt hozott létre, amely az emberkereskedelem veszélyeire hívja fel a figyelmet, illetve az ő kezdeményezésükre fogadta el a köztársasági parlament az úgynevezett Tijana-törvényt, amely a rendőrség gyorsabb reagálását segíti elő az eltűnéses ügyekben.

Nem sokkal ez az ügy után, 2014 novemberében a Marko Orešković utcában találták meg az 54 éves Darabos Tibor élettelen testét, amelyet kóbor kutyák tépkedtek meg. A férfinak korábban több háza is volt a faluban, de mindegyiket elveszítette. A helyiek szerint a családjával nem tartotta a kapcsolatot, sokat ivott, és mivel lakóhely nélkül maradt, halála előtt hetekig autógumik között, az utcán éjszakázott. A hajléktalan férfi természetes halállal halt meg, ezután csonkították meg a kutyák a holttestét.

Hasonló eset történt 2011 decemberében is, akkor a 64 éves Radojko Mitrovićot saját kutyái harapdálták halálra. Az akkori híradások szerint a férfi egyedül élt, tizen-egynéhány kutyája van, azok támadtak rá, és húzták szét a testének részeit.

Ezen bizarr halálesetek mellett Bajmokon számos gyilkosság is történt. 2011 októberében az 57 éves Stana Ivankovićot ölték meg, akinek a feldarabolt holttestét nejlonba burkolták, és saját háza pincéjében ásták el. Néhány nappal ezután jelentették be egy kiskorú lány eltűnését, akit egy határ menti magyarországi tanyán találtak meg. Vele volt a barátja, Gombos Roland is. Mint kiderült, ő gyilkolta meg az 57 éves asszonyt. 2012 szeptemberében 30 éves börtönbüntetésre ítélték a gyilkosságért.

2011 júniusában esett gyilkosság áldozatául a 76 éves Ševerac Piroska, akit egy párnával fojtottak meg. A feltételezések arról szóltak, hogy néhány nappal korábban a kukoricatermésből néhány tízezer dináros keresetre tett szert, a gyilkos ez a pénz miatt végzett vele. Az elkövetőt a rendőrség nem találta meg, mint ahogy szabadlábon van a mai napig Aleksandar Kapor méhész és Oszvald Imre szűcs gyilkosa is.

A lopások közül mindenképp kiemelkedik az a 2014 áprilisi eset, amikor a bajmoki Delić család gazdaságából összesen 124 birkát loptak el. A rendőrség a juhokat egy héttel később egy Zombor közelében lévő tanyán találta meg, amelynek tulajdonosa beismerte a lopást. Az ellopott jószágokat szürkére, illetve feketére festette át, és az identifikációs füljelzőket is eltávolította róluk.

A sort további ügyekkel is folytathatnánk, mert sajnos akad belőlük bőven, ráadásul a többségük máig felderítetlen. A rejtély azonban inkább az, miért éppen ezen a településen történnek ilyen bizarr bűncselekmények, és ilyen nagy számban.