2024. március 29., péntek

Megszavazták a helyi járulékot Magyarcsernyén

Magyarcsernyén a következő négy évben is lesz helyi járulék. A december folyamán lebonyolított véleményezésen a polgárok többsége támogatta a hozzájárulás meghosszabbítását.
A referendumot december 10-étől 25-ig tartották. Az 1386 nyilvántartott szavazópolgár közül 905-en szavaztak, abból 775-en igennel. Az eredmény jobb is lehetett volna, mert ahogy Nagy Ernő, a helyi közösség titkára mondja, sokan már évtizedek óta nem élnek Magyarcsernyén, de itteni lakosként vannak nyilvántartva. Ezeket a személyeket is számításba kellett venni, ami nehezítette a referendum sikerességét.

Sikerült az, ami manapság nehezen megy (Fotó: Kecskés István)

Sikerült az, ami manapság nehezen megy (Fotó: Kecskés István)

A határ menti községben egykor négyezren éltek, ma mintegy 1200-an lehetnek. Abból is alig hetven helybélinek van állandó munkaviszonya.
Rúzsa Róbert tanácselnök nem titkolja örömét, hogy a nehéz időkben is a polgárok többsége a helyi járulék meghosszabbítására voksolt. A helyi tanács pedig – lehetőségeihez mérten – próbálja megakadályozni az elköltözést. Annak ellenére, hogy nem képesek munkahelyeket nyitni és megélhetést biztosítani a fiataloknak. Viszont igyekeznek a 21. századhoz méltó életkörülményeket biztosítani azoknak, akik itthon maradtak.
A faluban 14 civil szervezet működik. Számukra is fontos volt a helyi járulék meghosszabbítása. Annál is inkább, mert ahogy Lázár Andrástól, a helybeli Ady Endre MME elnökétől hallottuk, az idén Magyarcsernyén tartják a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók szemléjét.
A helyi járulék volt az, amiből a falvakban építkezhettek. Márton István nyugalmazott állatorvos még emlékszik a hatvanas évek elejére, amikor Magyarcsernyén, ha nehezen is, de megszavazták az első helyi járulékot, amiből a járdákat újították fel. Aztán jött a vízvezeték-rendszer kiépítése és a többi sorjában.
2020-ig a munkaviszonyban lévők és a kisiparosok az eddigi négy helyett a fizetésüknek a két százalékát fizetik majd. A földműveseknek pedig a 30 kg búza holdankénti ára helyett 15 kg búza árát kell majd befizetniük.