2024. március 28., csütörtök

Elmérgesedő szaúdi-iráni viszály

Szaúd-Arábia, Bahrein és Szudán megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal – Újabb tüntetés Teheránban a siíta főpap kivégzése miatt

Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, miután a szunnita királyság teheráni nagykövetségét tüntetők támadták meg a hétvégén – jelentette be Abdel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter egy vasárnapi rijádi sajtótájékoztatón. Irán diplomáciai és egyéb képviseleteinek 48 órájuk van arra, hogy elhagyják Szaúd-Arábiát – mondta a szaúdi diplomácia vezetője, és hozzáfűzte: Rijád nem engedi meg, hogy Irán aláássa a szunnita királyság biztonságát.

Dzsubeir úgy fogalmazott, hogy a teheráni szaúdi nagykövetség elleni támadás illeszkedik Irán korábban, más külföldi nagykövetségek ellen elkövetett támadásainak sorába, illetve az Iráni Iszlám Köztársaságnak a térséget destabilizáló politikájába, amelynek során terrorista sejteket épít ki Szaúd-Arábiában.

Az Iránnal fenntartott diplomáciai kapcsolatok megszakítása után Szaúd-Arábia bejelentette, hogy felfüggeszti a két ország közötti légi közlekedést, továbbá a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat is, és megtiltja állampolgárainak, hogy Iránba utazzanak.

Stratégiai hiba volt Szaúd-Arábia részéről Nimr al-Nimr síita főpap kivégzése, amit nem lehet elkendőzni a diplomáciai kapcsolatok megszakításával – reagált Rijád diplomáciai lépésére az iráni külügyminiszter-helyettes hétfőn az állami tévében.

Hosszein Amír Abdollahjan egyúttal azzal vádolta Szaúd-Arábiát, hogy szélsőségeseket és terroristákat támogat a Közel-Keleten. A politikus közölte: a szaúdiak azért szakították meg a diplomáciai kapcsolatokat Teheránnal, hogy eltereljék a figyelmet belső problémáikról. Abdollahjan azt is közölte: Irán elkötelezett abban, hogy megvédje az országban lévő külképviseleteket.

A két rivális hatalom, Rijád és Teherán viszonya azután romlott meg drámai mértékben, hogy Szaúd-Arábiában szombaton terrorizmus vádjával – több tucat másik ember mellett – kivégezték Nimr al-Nimr ajatollahot is, akinek lefejezése hatalmas felháborodást váltott ki számos országban, Irán, Libanon és Irak síita vallási és politikai vezetői bosszúval fenyegettek. Felháborodott tüntetők pedig a nap folyamán megtámadták a szunnita királyság teheráni nagykövetségét.

SZUNNITA SZOLIDARITÁS”

A térség Iránnal régóta szemben álló, vezető szunnita államának példáját tegnap követte Bahrein és Szudán is. „Válaszul a Szaúd-Arábia teheráni nagykövetsége és meshedi konzulátusa ellen elkövetett barbár támadásokra (...) a szudáni kormány bejelenti, hogy azonnali hatállyal megszakítja diplomáciai kapcsolatait az Iráni Iszlám Köztársasággal” – olvasható a külügyminisztérium hétfői közleményében.

Az al-Ekhbariya szaúdi tévécsatorna azt közölte, hogy Szudán a nap folyamán kiutasította az iráni nagykövetet.

A bahreini lépésről nem sokkal korábban Isza al-Hamadi, a médiaügyekért felelős bahreini miniszter számolt be. „Bahrein úgy döntött, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait az Iráni Iszlám Köztársasággal, és felhívja a diplomáciai képviselet személyzetét, hogy hagyják el a királyság területét 48 órán belül” – hangzott el a BNA állami hírügynökségtől.

A bahreini szunnita királyság szerint a négy éve belpolitikai viszályt okozó, több politikai szabadságot követelő bahreini síitákat Irán támogatja.

A nap folyamán az Egyesült Arab Emírségek állami hírügynöksége azt jelentette, hogy az ország diplomáciai kapcsolatait gazdasági kapcsolatokra korlátozzák Iránnal. Az emírségek külügyminisztériuma pedig közölte, hogy teheráni nagykövetüket visszahívták. A döntést szintén Iránnak a Perzsa-öböl arab államainak belügyeibe történő folyamatos beavatkozásával indokolták

TÜNTETÉS IRÁNBAN, MERÉNYLET IRAKBAN

Több ezren tüntettek hétfőn Teheránban Szaúd-Arábia ellen, amely nemrég kivégeztetett egy befolyásos síita főpapot, majd az iráni nagykövetségét ért támadások után megszakította diplomáciai kapcsolatait az iszlám köztársasággal – jelentette az AFP helyszínen tartózkodó fotósa.

A Husszein imám téren gyülekező mintegy háromezer ember a szaúd-arábiai uralkodócsaládot ócsárolta.

A feldühödött tömeg amerikai és izraeli zászlókat égetett. Ezt a két, „nagy sátánnak”, illetve „kis sátánnak” is nevezett országot tartja Irán legfőbb ellenlábasainak a nemzetközi viszonyokban, ráadásul az Egyesült Államok Rijád egyik legszilárdabb támogatója.

A szaúdi zászló csak azért nem jutott a társai sorsára, mert azon a muszlimok hitvallása („Nincs más Isten, csak Allah, és Mohamed az ő prófétája”) olvasható.

Pokolgépes merényletet követtek el hétfőn hajnalban két szunnita mecset ellen Irakban. A rendőrség és orvosi források információi szerint katonai egyenruhát viselő támadók hajtották végre a támadást Hilla térségében. A merényletekben hárman sebesültek meg.

Hillától északra, Iszkandarijában pedig a házától nem messze meggyilkoltak egy szunnita müezzint. Irakban a lakosság túlnyomó többségét adó muszlimok kétharmada szintén az iszlám síita irányzatát követi.