2024. április 19., péntek

Merkel is megszólalt a szilveszteri tömeges zaklatás ügyben

A kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre megbüntessék őket. A német hatóságoknak nincsenek értesüléseik arról, hogy migránsok voltak a támadók.

A jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden. Steffen Seibert kormányszóvivő szerint a kancellár telefonon beszélt Henriette Rekerrel, Köln főpolgármesterével. A beszélgetés során Merkel felháborodásának adott hangot a visszataszító szexuális támadások miatt, amelyek - mint fogalmazott - a jogállam kemény válaszát követelik.

A kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre megbüntessék őket.

A német kancellár tájékozódott a válságtanácskozás eredményeiről, amit Köln főpolgármestere hívott össze a nap folyamán. A rendkívüli találkozón Henriette Reker mellett többek között a kölni és a szövetségi rendőrség illetékesei, valamint Guido Kahlen városigazgató vett részt. Merkel ugyanakkor információkat kért Thomas de Maiziere német belügyminisztertől is a nyomozásokról. A német hatóságoknak nincsenek értesüléseik arról, hogy migránsok voltak a támadók - hangsúlyozta a kölni főpolgármester a nap folyamán, és hozzáfűzte, hogy az ilyen jellegű találgatásokat "teljesen megengedhetetlennek" tartja.