2024. április 25., csütörtök

Az eddig ismert virsli végnapjai

A húsipari termelők többé nem használhatják fel a legminőségtelenebb nyersanyagot

A Politika napilap értesülései szerint az új év első napján léptek hatályba az előírások, amelyek mentén a szerbiai húsipar többé nem hozhatja be külföldről, valamint egyáltalán nem használhatja fel nyersanyagként a legminőségtelenebbként besorolt húskészítményt, az úgynevezett mechanikailag elkülönített húst (Mechanically Separated Meat-MSM), amelyből elsősorban virslit, párizsit, pástétomot és különböző kolbászokat készítenek.

A Politika értesüléseit az Állategészségügyi Igazgatóság is megerősítette, mondván, hogy az állam így kívánja szigorítani a termelőkkel szemben támasztott feltételeket, hogy minőségesebb húsipari termékeket készítsenek.

A húsipar nyereség-éhségének a múlt század hatvanas éveiben a mechanikusan elkülönített hús lett az egyik eredménye. A MSM csak annyira hús, hogy olyan szövet, amely valaha állati csontokon volt megtalálható. A hivatalos magyarázat szerint az MSM-t white slime-nak, azaz fehér takonynak, vagy nyálkának is szokás nevezni, hogy megkülönböztessék a pink slime-tól. Míg a rózsaszínű változat csak marhából készül, addig a fehér mindenféle állatból, ami megjelenik a vágóhidakon: pulyka, birka, sertés, csirke. A MSM-ben a húscafatoktól kezdve az ízületi folyadékon keresztül a velőig és némi selymesen krémes csontmaradványig minden megtalálható.