2024. április 24., szerda

Leállt a kereskedés a kínai tőzsdéken

Tegnap felfüggesztették a kereskedést a sanghaji és a sencseni tőzsdéken, miután a két tőzsdén jegyzett vezető részvények árfolyamát követő CSI300 index csökkenése átlépte a 7 százalékos küszöbértéket.

A tegnapi nap folyamán tulajdonképpen két alkalommal is felfüggesztették a kereskedést a kínai tőzsdéken. Először 15 percre, amikor a CSI300 index esése átlépte az 5 százalékot, másodszor pedig azután, amikor a sanghaji Composite index 6,85 százalékot, a sencseni Composite index pedig 8,2 százalékot veszített értékéből.
A kínai indexek esését a feldolgozóipari teljesítmény decemberi lassulását jelző, beszerzésimenedzser-index (BMI) mutató idézte elő. A Caixin Media Co. decemberi BMI-indexe 48,2 pontra csökkent a novemberi 48,6 pontról. Az elemzők 49,0 pontot vártak. A BMI-mutató decemberben már a tizedik egymást követő hónapban ért el 50 pont alatti értéket. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig erősödését jelzi.
Elsőre talán nem feltétlenül világos, hogy miért kell akkorát zuhannia a kínai tőzsdének, ha a Caixin-féle mutatókat figyeljük. Ha azonban megnézzük a mutató alakulását, akkor kicsit érthetőbbé válik a dolog. Kína az ősz elejétől kezdve egyre kiábrándítóbb gazdasági adatokat szállított, aminek kapcsán az állami vezetés rendre azt hangsúlyozta, hogy az utolsó negyedévtől már érdemi gyorsulást vár. Néhány jobb hír valóban érkezett is, de azért annyira nem tűnt kirobbanó erejűnek a konjunktúra. Mindenesetre legalább a BMI emelkedésnek indult, így az, hogy decemberben visszafordult, kiábrándítóan hatott a befektetőkre. A BMI így már a tizedik hónapja van a csökkenést előrevetítő 50 pont alatti tartományban. A részindexek szerint a termelés az utóbbi nyolc hónapból hétben esett, a külső és a belső kereslet egyaránt gyenge volt.

JELENTŐS ESÉS VÁRHATÓ EURÓPÁBAN

A kedvezőtlen befektetői hangulat Európában is megjelent, miután egy újabb rossz makrogazdasági adat érkezett Kínából hétfőn reggel. A vezető határidős indexek sorra estek.

A német tőzsdeindex, a DAX több mint 4 százalékot, vagyis csaknem 450 pontot esett, ekkora esésre tavaly augusztus 24-e óta nem volt példa. A legnagyobb mértékben a közműcégek, az RWE (-5,5%) és az E.on (-5,1%), a pénzügyi szektor és az autógyártók árfolyama esett. Ez utóbbi szektornál logikus az árfolyamok zuhanása, hiszen a német autógyártók jelentős kínai kitettséggel rendelkeznek, a közműcégek alulteljesítése viszont már érdekesebb.

A 4 százalék körüli esés a DAX-ban egyébként már kifejezetten nagynak számít, az elmúlt 10 évben azonban ennél jóval nagyobbat is zuhant egy nap alatt a német tőzsde: a 2008-ban a pénzügyi válság kitörését követően nem voltak ritkák a 6-7 százalékos esések sem.

CSILLOG AZ ARANY ÉS AZ EZÜST

Bár a befektetők adják a kockázatos eszközosztályokat, a menedékeszközként is funkcionáló arany jól teljesít – a nemesfém árfolyama több mint 1 százalékkal került feljebb. Sőt a befektetők az ezüstöt is veszik, melynek árfolyama eddig mintegy 1 százalékot emelkedett. Egyébként az elmúlt egy évet tekintve mindkét nemesfém igen gyengén teljesített, az arany megközelítőleg 10, az ezüst pedig több mint 11 százalékot esett az utóbbi egy évben.

ADJÁK AZ AMERIKAI RÉSZVÉNYEKET IS

Az amerikai tőzsdéket sem hagyták rendületlenül a kínai események. A december 31-ei 1 százalék körüli esést követően az irányadó indexek értéke 2 százalék körüli mértékben esett az év első kereskedési napján. Gyengüléssel nyitottak a főbb indexek a New York-i tőzsdén hétfőn. A 30 vezető ipari vállalat Dow Jones indexe 0,12 százalékkal, az S&P 500-as mutató 0,29 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 2,20 százalékkal esett nyitáskor. Tíz perc múlva a Dow Jones 2,01 százalékos, a Nasdaq Composite 2,22 százalékos, az S&P 500 pedig 1,91 százalékos mínuszban állt.

A kőolaj világpiaci ára emelkedik a közel-keleti feszültség kiéleződésével párhuzamosan. Közép-európai idő szerint hétfőn délután fél négykor a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta februári szállításra hordónként (159 liter) 37,78 dollárba került, 74 centtel, azaz 2,00 százalékkal drágult meg. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára februári szállításra hordónként 1 dollár 15 centtel, vagyis 3,07 százalékkal, 38,43 dollárra esett az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0852 dollárt adtak, 0,08 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.