2024. április 24., szerda
IRAK

Öngyilkos merénylők támadtak

Öt öngyilkos merénylő vasárnap megtámadott egy támaszpontot az iraki fővárostól, Bagdadtól északra. A biztonsági erők legalább 15 tagja meghalt, 22 megsebesült.

Biztonsági források tájékoztatása szerint két merénylő Tikrit város külterületén, egy korábbi amerikai katonai bázis – Camp Speicher – kapujánál hozta működésbe a járművébe rejtett pokolgépeket. Három másik támadó behatolt a katonai létesítmény területére, és ott robbantott. Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet az interneten nyilvánosságra hozott közleményében vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért. A dokumentum szerint a támadás célpontjai a hadsereg kiképzői voltak.

Irakban a síita többség és a szunnita kisebbség közötti vallási viszály tovább fokozódott az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet megjelenésével. A Camp Speicher támaszpont az IÁ brutalitásának jelképévé vált azóta, hogy a dzsihadista szervezet a síiták iránti gyűlöletből mintegy 1700 katonát mészárolt le ott 2014 közepén, amikor a területet ellenőrzése alá vonta.

Az iraki kormányerők a múlt héten felszabadították Ramádit, a nyugat-iraki Anbár tartomány székhelyét az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellenőrzése alól. Az IÁ ugyanakkor bosszút ígért, az öngyilkos merényletek fokozását helyezte kilátásba a központi iraki hatóságok ellen. A védelmi minisztérium egy nyilatkozata szerint a dzsihadisták 22 öngyilkos merénylőt vetettek be két legutóbbi, kudarccal végződött támadásuk során Anbár tartományban, ahol Ramádi is található.