2024. március 28., csütörtök

Dačić nem pályázik Vučić tisztségére

Egy nappal a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerb Haladó Párt vezetősége közötti egyeztetést megelőzően Ivica Dačić, a szocialisták elnöke kifejtette: nem azért kezdeményezte a találkozót, mert Aleksandar Vučić miniszterelnök, az SZHP elnöke kormányzásának a megdöntése lebeg a szeme előtt, hanem mert úgy érzi, őszintén kell beszélgetniük a két párt közös tevékenységének a lehetőségéiről.

Mint azt Dačić leszögezte, nem kíván minden áron hatalmon maradni, viszont fontosnak érzi, hogy a kormány két legerősebb pártja egyeztessen közös stratégiai céljaikról.

Az SZSZP első embere szerint idén nem kellene kiírni, illetve megtartani az előrehozott köztársasági parlamenti választásokat, hiszen egyik ország számára sem jó, ha megszakítják a kormányzási ciklust. Persze a végső döntést Vučić és az SZHP vezetősége hozza meg, fűzte hozzá.

Az SZSZP még tavaly december végén kezdeményezte a találkozót, amelyet most az SZHP központi irodájában tartanak meg. Az eddig kiszivárogtatott értesülések szerint a tartományi parlamenti és a helyhatósági választásokat idén áprilisban tartják meg. Egyelőre nem tudni, hogy ugyanazon a napon a rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat is megtartják-e. A hatalmi SZHP vezető tisztségviselői közül szinte mindenki egyetért azzal, hogy köztársasági szinten is voksolniuk kellene a polgároknak. Az aktuális felmérések szerint a haladók népszerűsége és támogatottsága továbbra is töretlen.