2024. április 19., péntek

Nem neveztek ki új ügyészt

A Háborús Bűnökkel Foglalkozó Ügyészség egyelőre ügyész nélkül működik

A köztársasági ügyészség tegnap megcáfolta a sajtóállításokat, hogy Zagorka Dolovac ügyész megbízott státuszban Snežana Stanojkovićot nevezte ki a Háborús Bűnökkel Foglalkozó Ügyészség élére.

Az állítás a Danas belgrádi napilapban jelent meg. A lap értesülései szerint Dolovac azért nevezte ki Stanojkovićot, mert Vladimir Vukčević ügyész január 1-jei dátummal nyugdíjba vonult.

A Szerbiai Képviselőház december 21-ei ülésén szavazott a háborús bűnökkel foglalkozó ügyészről, ám mivel a jelöltek közül senki nem kapott megfelelő számú szavazatot, ezért egyiküket sem lehetett kinevezni. Stanojković a jelöltek egyike volt.

A legtöbb szavazatot, 109-et, Dejan Terzić, az újvidéki Fellebbviteli Bíróság bírája kapta, Snežana Stanojkovićra, az első számú belgrádi Alapfokú Ügyészség ügyészére 75-en szavaztak, Miroljub Vitorovićra, a Háborús Bűnökkel Foglalkozó Ügyészség ügyészére heten, Đorđe Ostojić, a köztársasági ügyészség ügyészhelyettese hat szavazatot kapott, Milan Petrović, a Háborús Bűnökkel Foglalkozó Ügyészség ügyésze pedig ötöt. Ahhoz, hogy valakit megválasszanak, 126 szavazatra van szükség.

Mivel az ügyészség nem maradhat ügyész nélkül, a köztársasági ügyésznek kell megbízott státuszban valakit kineveznie az élére. Az ügyészség tegnapi sajtóközleménye szerint ez hamarosan meg is történik, és akkor mindenféleképpen tájékoztatják a közvéleményt.