2024. április 25., csütörtök

Megérkezett az igazi tél

Az ország nagyobb részében havazott a hétvégén – Kedden ónos eső eshet, szerdától melegszik az idő

Megérkezett az igazi tél Szerbiába, ma reggelre akár harminc centiméteres hótakaró is boríthatja az ország egyes részeit. Vajdaság déli területeit érinti csupán a nagyobb mértékű havazás, és az erős széllökések is csak itt okoznak hóátfúvásokat. Az illetékes minisztérium szerint minden első- és másodrangú út járható volt tegnap a délutáni órákban, a kossava azonban megnehezítette az útkarbantartók dolgát.

Míg az ország középső és déli területein folyamatos volt a havazás, addig Vajdaság északi részén továbbra is száraz volt az idő, itt az előrejelzések szerint is csupán néhány milliméternyi hótakaró eshet, azonban keddre ónos eső várható.

Saša Stojanović, a közlekedési minisztérium illetékese a Tanjugnak elmondta, az autópályák járhatóak, majd hozzátette, azokat mintegy öt centiméteres hótakaró borítja. Ez a helyzet Szerbia középső és déli részén is.

Kiemelte azt is, hogy az útkarbantartók 24 órás ügyeletet tartanak, sózzák az utakat, mert azt a hőmérséklet jelenleg lehetővé teszi. Javaslata szerint téli felszerelés nélkül semmiképp se induljunk útnak. Az előrejelzések szerint Szerbia középső és déli részén akár harminc centiméter hó is eshet.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetett, hogy az elkövetkező egy napban akár harminc centiméternyi hó is eshet egyes területeken, és hogy a hegyes vidékeken komoly gondot okoz az erős szél, különösen a Duna mente déli részén és Dél-Bánát környékén.

A havazás hétfőn a délelőtti órákban hagyhat alább, azonban kedden eső, ónos eső eshet, ami miatt fokozott figyelemre van szükség a közlekedésben.

Hétfőn hajnalban a hőmérséklet mínusz 12 Celsius-fok körül alakul, de a nappali hőmérséklet sem éri el a fagypontot. Szerdán viszont melegszik az idő, ekkor a leesett hó nagy része el is olvad majd, a hegyekben azonban továbbra is havazásra kell számítani.

A kossava Belgrádban és Dél-Bánátban is gondokat okoz, hat kilométeres óránkénti sebességgel fúj, de a széllökések elérik a 17 m/s erősséget is. Emiatt a fővárosban narancssárga jelzést léptettek érvénybe, ami azt jelenti, hogy 80 km/h-s erősségű széllökésekre is lehet számítani. Az illetékesek arra kérik a polgárokat, hogy rendszeresen tisztítsák épületeik előtt az utakat, mert ez polgári kötelességük és a szolidaritás jele is, és arra is felhívták a figyelmet, hogy erkélyeikről, ablakaikról távolítsanak el minden olyan tárgyat, ami esetleg sérülést, illetve kárt okozhat bárkiben.

A havazás és az erős szél ellenére zavartalan a közlekedés a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren is. A szakszolgálat felkészült, s a 3400 méter hosszú és 45 méter széles kifutópályát 8-10 perc alatt megtisztítják, szükség szerint.

A tömegközlekedési eszközök a megszokott menetrend szerint járnak, csupán kisebb késésekkel kell számolni, s a fenn említett területeken a lakosság türelmét kérik, az erős széllökések ellen ugyanis semmit sem tudnak tenni az útkarbantartók.

Az illetékesek arra hívják fel a figyelmet, hogy a havazás ugyan alábbhagy holnap a délelőtti órákban, azonban azt felváltja az ónos eső, ami sokkal veszélyesebb lehet az utakon. Arra kérik a polgárokat, hogy még a tapasztaltabb sofőrök se üljenek hétfőn délután, illetve kedden autóba, aki csak teheti, használja a tömegközlekedést.

Belgrádban egyébként vasárnap kora reggel óta 103 kamion, 37 speciális jármű, 300 munkás dolgozik két váltásban. Fél nap alatt csak a fővárosban 775,43 tonna sót , 252,66 tonna keveréket és 3,780 tonna kálcium-kloridot használtak fel, amit a mínusz 5 Celsius-foknál hidegebb időszakban alkalmaznak.

Hasonló a helyzet Újvidéken is, ahol szintén erős havazás volt egész vasárnap. Az utakat folyamatosan tisztítják, vasárnap reggel óta húsz csapat tisztította az utakat. Külön figyelmet fordítottak a hidak tisztántartására, s ebben a városban 347,4 tonna sót használtak el. Az újvidéki Parking Közvállalat a havazás megszűnését követően kezdte meg a parkolók tisztítását. A tartományi fővárosban sem volt gond a buszközlekedéssel.

Tegnap Paraćin környékén okozott legtöbb gondot a havazás, a település központjában szünetelt az áramszolgáltatás, az helyi és regionális utak nagy része járhatatlanná vált, vagy csak nagyon nehezen lehetett közlekedni rajtuk. Jagodina egyes részein is komolyabb gondot okozott a hétvégés leesett hó.