2024. április 20., szombat

Tovább kell dolgoznunk, többet kell fizetnünk

2016 január elsejétől emelkedett a jövedéki adó az italokra, az üzemanyagra, a cigarettára – Változott a nők nyugdíjaztatására vonatkozó előírás – Életbe lépett a tv-illeték megfizettetése i

Január elsejétől megemelkedett a kirótt jövedéki adó, mégpedig az üzemanyagra, a dohánytermékekre, az alkoholos és más italokra, de megváltozott a nők nyugdíjaztatására vonatkozó előírás is, vagyis a hölgyek fél évvel idősebben mehetnek nyugdíjba, mint tavaly. Jó hírnek számít viszont, hogy a szociálisan nehéz helyzetben élők kérvényezhetik az ingyenes gáz-, illetve villanyáram-szolgáltatást.

Az illetékesek szerint, annak ellenére, hogy az év első napjától megemelkedett az üzemanyagra kirótt jövedéki adó, egyelőre nem kell tartani a benzindrágulástól. Az ólommentes benzin jövedéki adója mostantól 50 helyett 52,2 dinár literenként, a gázolajakra vonatkozó adó pedig 50 helyett 54 dinár.

Az alkoholmentes italok jövedéki adója két százalékkal lett magasabb, s a jövőben nem csak a tömény alkoholok után, hanem az alacsony alkoholtartalmú italok, vagyis az 1 és 15 százalék közötti sörök, borok és más italok után is megfizettetik azt.

A polgárok január elsejétől 150 dinárral többet fizetnek a villanyáramért is, vagyis a tv-illetéket kell ezen a számlán keresztül törleszteni a két közszolgálati adó, vagyis a Szerbiai és a Vajdasági RTV szolgáltatásaiért.

Ettől az évtől lépett életbe az a törvény is, amely lehetővé teszi a munkaadónak, hogy adókedvezményeket érvényesítsen, amennyiben új munkahelyeket teremt, s az a törvény is, amely ingyenessé teszi az újszülött lakhatási címre való bejelentését is. 

A munkaadónak adott a lehetőség, hogy a kifizetett adó 65 százalékát visszaigényelje, amennyiben legalább egy, s legfeljebb tíz új munkást alkalmazott. Az a munkaadó, aki 100 munkást vett fel, adója 75 százalékát visszakaphatja.

2016 január elsejétől a nők legalább 61 évesen, 15 munkaévvel vonulhatnak nyugdíjba, vagyis fél évvel idősebben, mint tavaly. Az időskori nyugdíjbavonulás feltételei is megváltoznak, így a 40 munkaévvel rendelkező férfinak legalább 55 évesnek és 8 hónaposnak kell lennie, míg a nőknek legalább 37 munkaévük kell legyen, s szintén be kell tölteniük az 55. életévüket.

Azok a védett fogyasztók, akik szociális segélyben részesülnek, illetve gyermekpótlékra jogosultak, a jövőben a helyi önkormányzathoz fordulhatnak, akik elbírálják majd a kérelmüket az ingyenes villanyáram-, illetve gázfogyasztásra való jogosultság kapcsán.