2024. április 16., kedd

Új köntösben, sokrétű funkcióval

A topolyai színházterem felújításának építési tervéről

A Művelődési Ház épületkomplexumába tartozó, 2007 óta raktárhelyiségként funkcionáló egykori színházterem felújítási munkálatainak első fázisa december 21-én kezdődhetett meg az önkormányzat 2015-ös évi költségvetési keretösszegéből történő tízmillió dináros juttatása jóvoltából. A községi képviselő-testület december 28-ai ülésén határozati javaslatot fogadott el a 2016-os költségvetés vonatkozásában. Ennek értelmében önkormányzatunk újabb tízmillió dináros keretet különít el az építmény felújítására. Reális esélyek vannak arra, hogy 2017 tavaszán új köntösben kezdje meg működését a színházterem.

A 2015 nyarán a topolyai Rind Project által kidolgozott ötlet- és kivitelezési terv alapján való felújítás 26 millió dináros beruházást jelent, és a jövőben multifunkcionális terem jelleget ad egykori színháztermünknek. Jelenleg a felújítási munkálatok első fázisa zajlik, mely magában foglalja a bontási részt, a padlózat kialakítását, a szigetelés, a hidráns hálózat felújítását és a fűtési rendszer kiépítését. A Rind Project Mérnökiroda alapító tulajdonosa, Rind Anzelm építőmérnök a színház felújításának szakmai részleteiről árult el részleteket:

– A tervezési feladat leírásában szerepelt, hogy multifunkcionális terem létesüljön. Jogos is a multifunkcionális elnevezés, ugyanis klasszikus értelemben vett színháznak nem kielégítő az épület alaprajzi elrendezése: túl hosszú, túl keskeny. Ha csupán színháznak kívánnák használni, egy legyezőszerű alaprajz lenne ideális, amit a hozott anyag nem enged. Komplex feladatot jelentett a tervezés, a munkafolyamat során alkalmaznom kellett gépész-, elektro-, tűzvédelmi és vízépítő mérnököt is. A multifunkcionálisat a színházfunkcióval úgy tudtuk egy nevezőre hozni, hogy a padlólemezzel néhány nívót alakítottunk ki. Három lépcsőfokot biztosítunk. Lépcsőfokonként két sor szék fér el. A terem hátsó részében marad egy nagyobb plató. Ott szintén székek lesznek, ha színházfunkciót lát majd el a terem. Ezen a platón egy teleszkópos tribün helyezkedik majd el, amelyre úgyszintén székeket lehet majd csavarozni. Abban az esetben, ha a multifunkcionális funkciót kívánják érvényesíteni, akkor ezeket a tribünöket be lehet tolni hátulra, a műszaki helyiségek alá, amelyek egyike majd raktárhelyiségként funkcionál, a székek tárolását is szolgálja. A tribünök „eltávolításával” akár 130 négyzetméter táncteret is biztosíthatunk. A kihúzható tribünön 97 férőhely van. Ha színházként hasznosítják a helyiséget, az 220 férőhelyes lesz. Jelentősen pótszékezhető a terem, de a tűzvédelmi szempontok, szabályzatok miatt, több férőhelyesre nem volt tervezhető, ugyanis menekülési útvonalakat is kellett biztosítani. Az is a tűzvédelmi előírások között szerepelt, hogy a színházi jelleg érvényesítésekor a székeket, melyek konferenciaszékek lesznek (egymásba kapcsolhatók, szétszedhetők), fixálják. A monitor a jövőben szélesebb lesz fél-fél méterrel, a nivellációt úgy alakítottuk ki, hogy kielégítő legyen a rálátás a színpadra, és a szükséges takarás biztosítása is megoldott maradjon – fogalmazott Rind Anzelm.

A felújítási folyamat érinteni fogja az épületegyüttes jelenlegi kiállítótermét.

– Igen, kisebb mértékben, ugyanis a beruházó, vagyis a felhasználói jogkörrel bíró Művelődési Ház is kiemelte: igen fontos a raktárhelyiségek biztosítása. Ezen helyiségek pl. a székek tárolására is alkalmasak, öltözőfunkciót is betölthetnek. Többek között ezen lényegi jegyek biztosítása érdekében a jelenlegi kiállítóterem egy részéből raktárhelyiséget alakítunk ki. Kiállítótermünk és a színházterem között egykor létezett kommunikáció. A valamikori ajtónyílást ismét meg fogjuk nyitni. A kiállítóteremből „lekanyarítunk” egy részt a moziterem bejárata irányában lévő utolsó ablaknyílás szélességében. Ott létesül az egyik raktárhelyiség, amelynek kijárata lesz a kiállítóterembe is. A jelenlegi gépházat, fűtőházat is raktárrá alakítjuk át.

Az épület energetikai besorolása nagy mértékben javul, gazdaságosabb lesz annak fenntartása.

– A padlót is szigeteljük, körbeszigeteljük a falakat, a plafonszerkezetet. Az épület déli oldalrészén lévő kiszögelés plafonrészén helyezzük el az új fűtés- és hűtésrendszert, amely légbefújásos lesz – nyilatkozta a szakember, kiemelve: a színházterem bejárata marad a korábbi. A bejutás a Fő utcáról lesz lehetséges az időközben nyílt színházklubbon keresztül, amelynek működését a továbbiakban is engedélyezték, azzal, hogy a tűzvédelmi szakemberek kikötötték: a teremhasználat idején szabad ki- és bejárást kell biztosítani oda. A bejárattól jobbra lévő helyiségben irányozták elő a jegypénztárat és a gardróbot, amelynek elérése a színházklubból lesz majd lehetséges.