2024. április 25., csütörtök

Szociális programra és fejlesztésekre is jut pénz

Óbecse önkormányzata jövőre folytatja az év végén bevezetett szociálpolitikai intézkedéseit

Nagyjából 1,5 milliárd dinár lesz Óbecse jövő évi költségvetése – az erről szóló tervezetet kedden fogadta el a községi képviselő-testület. Ebből az összegből közel 1,1 milliárd dinárt a költségvetési eszközök tesznek ki, a költségvetési felhasználók más forrásból a tervek szerint 48 millió dinárra tesznek majd szert, tartományi és köztársasági szintről 162,7 millió dinár érkezésével kalkuláltak, az idei évről pedig a várakozások szerint 224 millió dinárt visznek át 2016-ra.

Az egészségházban jövőre sem kell majd fizetni a korábban fizetős szakorvosi vizsgálatokért (Fehér Rózsa felvétele)

Az egészségházban jövőre sem kell majd fizetni a korábban fizetős szakorvosi vizsgálatokért (Fehér Rózsa felvétele)

Arról, hogy milyen felújításokra és könnyítésekre számíthat a község lakossága, Kinka Erzsébet alpolgármester asszonnyal beszélgettünk.

A költségvetésünk jövőre is tartalmazza az idei szociálpolitikai tételeket, így például támogatja az elsőgyermekes családokat, az óvodában pedig átvállalja a 3. és a 4. gyermekek utáni térítmény kifizetését. Minden 65. évet betöltött személy továbbra is ingyen utazhat Óbecse község területén a Bečejprevoz autóbuszain és az egészségházban átvállalja a szakorvosi vizsgálatok költségét. A Gerontológiai Központ tevékenységének keretében fenntartjuk a népkonyhát és a háziápolást, a befogadó állomást és az újfalusi házat. Áldozunk a közmunkaprogramra, és negyven egyetemistának folyósítunk ösztöndíjat. A munkahelyteremtés érdekében továbbra is fejlesztjük az óbecsei ipari zónát – tudtuk meg Kinka Erzsébettől.

A következő évben a már megkezdett projektek befejezése lesz az önkormányzat elsődleges célja, de lesznek újak is.

Jövőre a szerb kormány támogatja az egészségházak és az iskolák felújítását, mi ezeken a pályázatokon is szeretnénk indulni, de a költségvetésben is szerepel pénz az iskolák fejlesztésére: Óbecsén például a Petőfi Sándor Általános Iskolában a sportcsarnok befejezésére, Bácsföldváron az általános iskola ablakainak a lecserélésére, a Közgazdasági-kereskedelmi Iskola energiahatékonyságának a növelésére, az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola épületének, Péterrévén pedig az iskola vizesblokkjának a felújítására terveztük pénzt. Péterrévén az önkormányzat támogatja egy sportcsarnok felépítését is, ehhez először az iskola melletti házat vásárolja meg. A sportcsarnok nem csak az iskolai tornaóráknak, hanem több sportklub munkájának és a lakosság egészséges életmódjának is megteremtené a feltételeit – jelentette ki az alpolgármester asszony.

Az önkormányzat tervei szerint minden településre jut majd pénz az évtizedek óta elhanyagolt gyalogjárdák felújítására és újak építésére, Bácsföldváron a Gyöngysziget felé vezető utat is szeretnék kiaszfaltozni, és jövőre remélik az Óbecse és Péterréve közötti két kilométernyi regionális út felújításának befejezését is. Péterrévén remélhetőleg elkészül a pravoszláv köztemetőben a ravatalozó-halottasház, és megkezdődhet az évek óta húzódó ívóvízprobléma megoldása is. A 2016-os évben többek között az óbecsei pravoszláv temetőben közvilágítást, Dreán piacot, Óbecsén az óvoda előtti parkolót, a szennyvízhálózat kiépítésének a folytatását és új víztisztító berendezéseket remélhet a lakosság.