2024. április 26., péntek

Szülővárosában fejleszt a Multitest tulajdonosa

Óbecsén bővíti tevékenységét a tesztberendezések tervezésével és gyártásával foglalkozó vecsési vállalat

Óbecsén születtem, itt nőttem föl, és fontos volt visszaadnom valamit annak a közösségnek, amelytől sokat kaptam én is – Kádár Zoltán, a Multitest vállalat tulajdonosa ezzel indokolta döntését, hogy éppen Óbecsére helyezi szerbiai cégének székhelyét.

Vuk Radojević polgármester köszönetet mondott a tulajdonosnak az óbecsei beruházásért és fejlesztésért (Fotó: Fehér Rózsa)

Vuk Radojević polgármester köszönetet mondott a tulajdonosnak az óbecsei beruházásért és fejlesztésért (Fotó: Fehér Rózsa)

A Multitest 2009-ben még csak kereskedelemmel foglalkozott Szerbiában, majd egy évvel ezelőtt hét munkással a termelés is elindult a cég Topolyai úti telephelyén. A vállalatban tesztberendezéseket terveznek és gyártanak jelenleg 20 fővel.

– Fejlődő iparágról van szó, hiszen minden eszközben – a mobiltelefontól kezdve a számító- és háztartási gépeken át a repülőkig – van egy NYÁK-lap (nyomtatott áramköri lap). Mi ezeket tervezzük meg, és szoftvert írunk a tesztelésükre. Óbecsén jelenleg négy gépészmérnök és három elektromérnök, valamint marósok, esztergályosok dolgoznak, és egy értékesítő. Áprilisig további hat alkalmazottat szeretnénk felvenni, és a tervünk szerint végül egy 35-40 fős céggé szeretnénk fejlődni – tudtuk meg Csapó Igor igazgatótól.

Kezdetben nem volt zökkenőmentes a megfelelő szakemberek megtalálása, de az önkormányzat gyorsan reagált a cég igényeire, így az óbecsei Műszaki Középiskolában megnyílt egy CNC marós szak, amelynek diákjai a Multitestbe járnak gyakorlatot szerezni. A napokban egyébként az is eldőlt, hogy a jövő évtől a szintén hiányszakmának bizonyult hegesztő szak is indul az iskolában.

A Multitest anyacége, az Equip-Test 15 éve működik Vecsésen. 120 alkalmazottja van, 12 országban van jelen, és immár Ázsiában is terjeszkedik.