2024. április 26., péntek

Elfogadták a költségvetést

Ülésezett a kishegyesi községi képviselő-testület – Kinevezték az új közvállalat megbízott igazgatóját

Szerdán délután tartotta idei utolsó ülését a kishegyesi községi képviselő-testület. Az ülésnek 9 napirendi pontja volt, köztük a 2016-os költségvetés tervezete és az új községi közvállalat vezetőségének kinevezése. Mondhatni, hogy az ülés simán zajlott, mindössze az új közvállalat kapcsán kerekedett némi vita, de az is inkább formai dolgok vonatkozásában.

Baranyi Szilárd ismerteti a képviselőkkel a 2016-os költségvetést (Lakatos János felvétele)

Baranyi Szilárd ismerteti a képviselőkkel a 2016-os költségvetést (Lakatos János felvétele)

Az 2016-os költségvetés 1,89 százalékkal lesz nagyobb, mint az idei, mondta el a médiának Baranyi Szilárd, az önkormányzat pénzügyi osztályának vezetője.

– Kishegyes község jövő évi költségvetése 616 millió 725 ezer dinárra lett tervezve. A tervezet nagyságára több tényező is hatott: elsősorban azért szabtuk ilyen nagyságrendűre, mert az új közvállalat pénzelését is előirányoztuk benne. A Telekrendezési közvállalat pénzelését is beterveztük, noha a pénzügyminiszter utasítása szerint ezt szeptember 30-áig törölnünk kell a költségvetésből, mint indirekt felhasználót. Feladatait a leendő közvállalat fogja átvenni, munkásait pedig a községi közigazgatásba kell áthelyezni – mondta el Baranyi.

Hallgató Imre, a kkt elnöke az ülés legfontosabb napirendi pontjának nevezte a 2016-os költségvetés tervezetét. Két dolgot emelt ki vele kapcsolatban: hogy teljes mértékben a törvényekkel összhangban készült el, valamint hogy a testület ellenvetés nélkül fogadta el. Az elnök arról is beszámolt a médiának, hogy az elkövetkező évben egységesíteni kell a kommunális ügyek és a vízellátás koordinálását.

– Az elmúlt ülésen döntést hoztunk a Komunál Kishegyes Kft. megalapításáról, most pedig kineveztük a megbízott igazgatót, illetve az ellenőrző bizottság tagjait és elnökét – nyilatkozta Hallgató. Az új közvállalat megbízott igazgatója Kormányos Levente, a kishegyesi Kis-Komunál Kft. jelenlegi igazgatója lett. Megbízatása 6 hónapra szól.

A kkt elnöke arról is szólt, hogy a helyi közösségek által használt, viszont községi tulajdonban lévő ingatlanokat a képviselő-testület használati joggal a helyi közösségekre ruházta. Ez azért fontos, hogy a helyi közösségek gondoskodhassanak ezekről, és ha lehetőség adódik rá, akkor pályázhassanak a bővítésükre, illetve karbantartásukra. Az elnök azt is megemlítette, hogy kinevezték az állami földek bérbeadásának tervét kidolgozó bizottságot.

A képviselő-testület idei munkája kapcsán Hallgató elmondta, hogy az építő jellegű kritikák mellett néha vannak élesebb beszólások is, de mindez még belefér a normális keretek közé.

– Elégedett vagyok az elvégzett munkával. Lehet, hogy más dolgokkal is kellett volna foglalkoznunk, viszont nagyon fontosnak tartom, hogy az újonnan meghozott törvényekre időben tudunk reagálni. A közigazgatás munkáját döntéseinkkel támogatni tudtuk, mondhatni a munka folyamatos volt – mondta az elnök, majd végezetül arról is szólt, hogy meglátása szerint a média korrekt módon követte le a községi képviselő-testület munkáját.