2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Magyar filmművészet legjava az interneten

Igazi ínyencfalattal rukkolt elő minap a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet.

Ugyanis Mandatéka (www.mandateka.hu) elnevezéssel internetes filmtárat indított, amelynek célja, hogy a filmkedvelők számára hozzáférhetővé tegye a magyar filmművészet legjavát. Jelen pillanatban ugyan csupán 115 alkotás elérhető, amelynek megtekintéséért jelképes 508 Ft-t kell fizetni, de vannak, s lesznek ingyenesen elérhető alkotások is. Ezért az összegért cserébe két napig, korlátozás mentesen, akár többször is meg lehet tekinteni az alkotásokat. Jelenleg csak sms-en keresztül (magyar mobilszámmal) lehet perkálni, de jövőre tervezik a bankkártyás és a paypallal (internetes fizetési mód) történő fizetési mód bevezetését is, így a külhoni magyarok is csemegézhetnek majd a fizetős tartalomból.

***

A Histography (www.histography.io) oldalon egy grafikonon utazhatunk 400 évet az időben, és állhatunk meg a világtörténelem legjelentősebb állomásain, legyen szó történelmi eseményekről, tudományról, művészetekről vagy pedig természeti katasztrófákról.

***

A világhírű British Museum kiállított régészeti leleteit szemlélhetjük meg és szerezhetünk róluk információkat a The Museum Of The World (https://britishmuseum.withgoogle.com/) című oldalon, amely a múzeum és az IT vállalat Google Cultural Institute elnevezésű intézménye által készült el. Az oldalon lényegében egy idővonalon navigálhatunk, s egerünkkel a színes gömbökre kattintva hívhatjuk elő az archeológiai leleteket.

***

Habár a Csillagok háborúja őrület már lecsengett, de azért egyfajta stresszoldóként továbbra is játszhatunk a Lightsaber Escape (https://lightsaber.withgoogle.com/) címen található online játékkal.

Ehhez nem kell más mint az, hogy okostelefonunkat összehangoljuk a számítógéppel. S már indulhat is a játék, amelyben birodalmi rohamosztagosokat apríthatunk fénykardunkkal.

***

A 2015-ös év könnyűzenei termését összegzi a Spotify online lemezbolt Year in Music (https://yearinmusic.spotify.com/en-GB) elnevezésű gyűjtőoldala, amelyen keresztül megtudhatjuk, hogy mely előadók szerzeményeit töltötték le legtöbben a 2015-ös évben. Az adatokat toplista formájában tekinthetjük meg, s természetesen belehallgathatunk a legnépszerűbb szerzeményekbe is.

***

A világ legnagyobb hangversenytermeibe, színházaiba, operaházaiba, és más előadóművészeti intézményeibe látogathatunk el virtuálisan a Google Cultural Institutenak köszönhetően a Performance Arts honlapon (https://performingarts.withgoogle.com/en_us) keresztül. Az épületeket 360 fokban járhatjuk be, s természetesen egy-egy alkotásba is beletekinthetünk. Olyan helyekre látogathatunk, mint többek között a Carnegie Hall, a Magyar Állami Operaház, a Royal Shakespeare Company, a Bolshoi Színház vagy pedig a Marina Abramović Institute.