2024. április 20., szombat
ASZTALITENISZ

Nyolcvanöt éves a Műhely

Egykori és jelenlegi játékosok és klubvezetők (fotó: Gergely Árpád)

Egykori és jelenlegi játékosok és klubvezetők (fotó: Gergely Árpád)

Fennállásának 85. évfordulóját az évzáró ünnepség részeként ünnepelte meg kedd este a Zenta Asztaliteniszklub, amelyet 1930-ban alapítottak meg a helyi atlétikaklub egyik szakosztályaként. Vladimir Nikolić, a klub elnöke ünnepi köszöntőjében megemlékezett a kezdetekről, amikor még nem volt a klubnak állandó terme, amikor még egymást váltották az egyének az asztalon egy-egy mérkőzés után. Mucsi András, Kubát János, Tóth Horgosi Pál és Bogdan Lučić neve természetesen ebből a felsorolásból sem maradhatott ki, ahogyan a legsikeresebb versenyzőké sem: Korpa István, Korpa Erzsébet, Dér Anikó, Viktor Lučić, Boros Tamara, Erdélyi Szilvia, Recskó Emma, Fehér Gabriella, Tápai Éva, Makszuti Anetta… A klubelnök külön kitért az 1980-as évek közepe utáni időszakra, amikor Petar Filipov elnökösködése alatt új szelek kezdtek fújni a klubban: egyre több lett a versenyző, a csapatok száma is megsokszorozódott, s ez előfeltétele volt annak, hogy ismét a régi fényében tündököljön a klub. Mellik Zoltán 1991-es érkezése egyértelműen mérföldkőnek tekinthető a 85 éves klub történetében, hiszen 2002-től a Zenta 12 éven át bejutott az országos csapatbajnokság döntőjébe, s a tucatnyi fináléból 10-et meg is nyert.

Nem sok ember van, aki olyannyira testközelből élte meg a Zenta Asztaliteniszklub elmúlt negyed évszázadát, mint te. Emlékszel még a kezdetekre, az 1990-es évek elejére?

– Amikor elkezdtem edzősködni, bizonyítani szerettem volna a játékosokon keresztül, hogy képesek vagyunk a fejlődésre. Akkor még nem is álmodtunk, nem is gondoltunk a nagy sikerekre, arra, hogy európai szintű versenyzőket nevelünk, hogy sorozatban nyerünk országos bajnokságokat, hogy versenyzőink korosztályos és felnőtt-Európa-bajnokságokon és utánpótlás-világbajnokságokon érmet szereznek majd. De ahogy múlt az idő, az eredmények egyre jobbak lettek, s a lécet is fokozatosan magasabbra tettük. Köszönöm a sorsnak, hogy részese lehettem az elmúlt 25 évnek – mondta Mellik Zoltán.

Tizenegy év alatt tíz első helyet gyűjtött be a Zenta női csapata a Szuperligában. Mi volt a siker titka?

– Mindegyik győztes csapatnak volt egy vezéregyénisége, aki olyan magabiztosságot és önbizalmat adott a többieknek, hogy mindenki a legjobbat nyújtotta a legfontosabb mérkőzésen, s egyes pillanatokban néhányan még azt is túlszárnyalták.

A nagy sikerek után tavaly a bennmaradásért küzdött a Zenta, az idén pedig – ugyanaz a csapat – a rájátszást érő negyedik helyen várja a tavaszi folytatást a Szuperligában.

– Valóban így van, s ez azért van, mert tavaly még Vejnović nem hitte el, hogy ő is lehet vezéregyéniség, ez rányomta a bélyegét a többiek teljesítményére is. Az idén a bajnokság kezdete előtt leültem a lányokkal, és megbeszéltük, van három csapat, a Novi Sad, az Unirea és az Obilić, amelyek kimagaslanak a mezőnyből, a többieket viszont le tudjuk győzni. Nem panaszkodhatom, hiszen hat győzelemmel és három vereséggel fejeztük be az őszi idényt, vagyis a tervet százszázalékosan teljesítettük. A csapaton belüli hangulat jó, s remélem, a januárban folytatódó idényben sikerül megismételnünk a bajnokság első felében mutatott játékot és eredményt.

Az elmúlt időszak évzáróihoz hasonlóan a klub egykori játékosa, Thurzó László az idén is Télapóvá változott, s megjutalmazta az első csapat tagjait (Ivana Vejnović, Suzana Mendergiš, Veréb Xénia, Ivana Milovanović, Mirković Brigitta), valamint az egykori és jelenlegi edzőket (Milošević Miloš, Széll Béla, Viktor Lučić, Mellik Zoltán, Mellik Viktor, Prikidánovics Valéria, Fekete Krisztián, Tőke Erzsébet), és természetesen a klub jelenlegi játékosai sem maradtak ajándék nélkül.

Asztalitenisz-berkekben a zentai klubot a nagybetűs Műhelyként tisztelik a világban, hiszen a klub számtalan országos bajnokot nevelt ki, akik a válogatottban is bizonyították, hogy a Zentán tanultakkal Európában bárki ellen képesek felvenni a küzdelmet. A klub játékospolitikája évtizedek óta változatlan: amikor versenyzői befejezik a középiskolát, kártérítés nélkül engedik el őket a másik klubba, ahol több pénzt tudnak keresni, vagy másik országba, ahol erősebb a bajnokság, s ez fontos a további fejlődésükben. És hogy a műhelyben milyen munkát végeztek az elmúlt időszakban, arról a következő hír mindent elárul: a szerbiai női válogatottat a februári világbajnokságon Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Makszuti Anetta és Andrea Todorović képviseli majd. Fehér és Makszuti Zentán kezdte pályafutását, és Erdélyi is edzett a bácskai városban.