2024. március 29., péntek

Ukrajna importtilalmat rendelt el az orosz élelmiszerekre

Ukrajna január 10-től megtiltja az orosz élelmiszerek importját. Az erről szóló döntés szombaton került fel az ukrán kormány honlapjára.

Az ukrán intézkedés válaszlépés, ugyanis december 21-én ugyanis az orosz miniszterelnök olyan tartalmú rendelete írt alá, amely szerint Oroszország kiterjeszti Ukrajnára a nyugati országokat sújtó élelmiszerembargót január 1-jétől, az Európai Unió és az Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás hatályba lépésének napjától.
Röviddel korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet írt alá arról, hogy kizárták Ukrajnát a volt szovjet köztársaságokat tömörítő szabadkereskedelmi övezetből. Ez azt jelenti, hogy január 1-jétől az Ukrajna területéről érkező áruk vámkötelesek.
Oroszország és Ukrajna példátlan válságba sodródott, miután 2014 elején a Nyugat-barát erők elűzték az oroszpárti Viktor Janukovics ukrán elnököt és átvették a hatalmat. Moszkva bekebelezte a Krím félszigetet, majd fegyveres konfliktus alakult ki Ukrajna területén oroszbarát szeparatisták lázadása nyomán.