2024. április 24., szerda

Vége a tűzszünetnek Jemenben

Bejelentette a december közepén életbe lépett jemeni tűzszünet végét szombaton a szaúdiak vezette nemzetközi katonai koalíció, amely kilenc hónapon át folytatott légi hadjáratot a húszi lázadók ellen – közölte az SPA szaúdi állami hírügynökség.

A bejelentés szerint a tűzszünet szombaton helyi idő szerint 14 órakor ér véget. A nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató koalíció azzal indokolta a fegyvernyugvás végét, hogy a lázadók folyamatosan rakétatámadásokat intéztek Szaúd-Arábia ellen az elmúlt két hétben, lőtték a szaúdi határőrposztokat, hátráltatták a humanitárius segítségnyújtást, valamint folytatták a lakott területeket lövését, és civileket fogtak el a kezükön lévő területeken.

Jemenben december 15-én lépett életbe a tűzszünetet, de már a legelejétől fogva a szembenálló felek többször megsértették a fegyvernyugvást. A tűzszünet kihirdetésével egy időben Svájcban béketárgyalások kezdődtek a kormány és a húszi lázadók képviselői között. A tárgyalások első fordulója eredménytelenül zárult, csupán abban állapodtak meg, hogy január 15-én folytatják a megbeszéléseket.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a nemzetközi közösség által elismert, Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormánnyal. A szaúdiak vezette katonai szövetség – Bahrein, Kuvait, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jordánia, Marokkó és Szudán – március óta hajt végre légi támadásokat a lázadók állásai ellen.

A harci cselekmények következtében eddig mintegy hatezren haltak meg, közülük 2,6 ezren civilek voltak. Csaknem 2,4 millió ember hagyta el otthonát a polgárháború sújtotta országban.