2024. április 19., péntek
SZILVESZTER

Újév a világ nagyvárosaiban

Fokozott biztonsági készültség mellett köszöntötték az új évet a világ nagyvárosaiban

A terrorizmus jelentette fenyegetés rányomta a bélyegét az újévi ünnepségekre, de az éjszaka a világ nagy részén békében és jelentősebb szerencsétlenségek nélkül telt el.

Párizs 2016 (Fotó: Beta/AP)

Párizs 2016 (Fotó: Beta/AP)

A november 13-i párizsi merényletek okozta sokkból lassan kilábaló Franciaországban, ahol az újévi tűzijátékokat is lefújták, mintegy százezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak országszerte a szilveszter biztosítására. Bernard Cazeneuve belügyminiszter közölte, hogy a hatóságoknak nincs tudomásuk konkrét terrorfenyegetésről, az intézkedést elsősorban a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet fenyegető üzenetei indokolják, amelyek terrorcselekmény elkövetését helyezték kilátásba szerte Európában. Francois Hollande államfő év végi televíziós és rádióbeszédében azt mondta, hogy Franciaország "még nem végzett a terrorizmussal", a fenyegetés továbbra is a legmagasabb szinten marad. A most véget ért esztendőt a "szenvedés és az ellenállás" évének nevezte. "A drámai események ellenére Franciaország nem adta meg magát" - mondta, és arra biztatatott, hogy "tegyük 2016-ot a bátorság és a remény évévé".

Berlin 2016 (Fotó: Beta/AP)

Berlin 2016 (Fotó: Beta/AP)

A németországi Münchenben terrortámadás veszélye miatt csütörtökön késő este lezárták a főpályaudvart és Pasing városrész pályaudvarát. A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) ugyanis egy "baráti titkosszolgálattól" kapott információk alapján arról értesítette a rendőrséget, hogy az Iszlám Állam merényletet tervez Münchenben. A város rendőrkapitánya szerint az információk arról szóltak, hogy a terrorszervezet 5-7 embere öngyilkos merénylet végrehajtására készül. Egyelőre nem érkeztek jelentések arról, hogy bárkit is elfogtak volna ezzel kapcsolatban.

Szilveszter éjszakáján tűz ütött ki egy luxusszállodában az Egyesült Arab Emírségekben lévő Dubajban, legalább 14 ember megsérült, egy pedig szívinfarktust kapott, de ő sem halt meg. A tűz az Address Downtown Hotel 63 emeletes épületében tört ki, a világ legmagasabb felhőkarcolójának, a 828 méter magas Burzs Kalifának a közelében. A lángokat azonban rendkívül gyorsan megfékezték, és az emírségek hatóságai nem sokkal ezután bejelentették, hogy a tervezett újévi ünnepségeket folytatják, felhasználva az e célra tartogatott 1,6 tonna tűzijátékot.

London 2016 (Fotó: Beta/AP)

London 2016 (Fotó: Beta/AP)

Az Egyesült Királyság fővárosában, Londonban százezrek búcsúztatták az óévet az utcákon, a rendezvényeket több ezer rendőr biztosította. A brit terrorelhárító hatóságok korábban közölték, hogy nincs értesülésük olyan közvetlen terrorfenyegetettségről, amely miatt az óévbúcsúztató ünnepségeket le kellett volna mondani. Videoüzenetében Boris Johnson polgármester is biztatta a város lakosait, hogy minél többen látogassák a rendezvényeket, nézzék meg a tűzijátékot vagy üljenek be a pubokba, vendéglőkbe, és ott ünnepeljék az új évet.A tízperces látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött, becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszíneken. A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra - immár második éve - csak előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Ezekből 110 ezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptetőkapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetették.

New York 2016 (Fotó: Beta/AP)

New York 2016 (Fotó: Beta/AP)

A New York-i Times Square-en hagyományosan megtartott ünnepségre az előzetes becslések szerint körülbelül egymillió ember gyűlt össze, hogy a megannyi zenei előadás után figyelemmel kísérhesse azt a nagy kristálygömböt a tér közepén, amely az óév utolsó egy percét számolta vissza lassú leereszkedésével. Éjfélkor a gömb leereszkedett, és újévi tűzijáték kezdődött. Az ünnepi rendezvényt közel hatezer rendőr, köztük a terrorelhárítás különleges egységei biztosították.

Oroszországban az újév december legfőbb ünnepe. A szovjet időkben ugyanis nem engedélyezték a vallási ünnepeket, ezért az újév vette át a karácsony szerepét is. Az orosz városok főterein számtalan rendezvényt tartottak, Moszkvában ezrek várták az új évet a szokásosnál nagyobb rendőri felügyelet mellett.

A 2015-ös év egyik legnagyobb ünnepségének a Rio de Janeiró-i Copacabana strand adott otthont, ahol a rendőrség becslése szerint közel 2 millió ember gyűlt össze. Brazília legnépszerűbb újévi rendezvényén 24 tonna tűzijátékot lőttek fel, a látványosság tizenhat percen át tartott. A riói hatóságok korábban közölték, hogy a terrorizmus miatt nem aggódnak annyira, mint más nagyvárosok a világban.