2024. március 28., csütörtök

Kigyulladt egy dubaji luxushotel

A világ legmagasabb felhőkarcolója, a 300 méter magas Burzs-Kalifa közelében álló, hatvan emelet magas, The Address nevű szállodában tűz ütött ki ma este, jelentették a hírügynökségek. Hogy mi történt, azt egyelőre nem tudni, de a közelben zajlott a szilveszteri tűzijáték.

A helyszínre kiérkező tűzoltókat eleinte az épületről lezuhanó, lángoló törmelékdarabok akadályozták a mentésben. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. Éjfélkor a közeli Burzs-Kalifából lőtték volna fel az újévet köszönő, nagyszabású tűzijáték rakétáit, összesen 1,6 tonnányit. Információink szerint a helyi hatóságok nem tartanak attól, hogy a tűz továbbterjedne, így a tűzijátékot a menetrendnek megfelelően megtartják.

A CNN szerint a tűz a 20. emeleten tört ki és terjed át a többi emeletre. Megszólaltattak egy helyi nőt is, aki családjával helyi idő szerint fél 10-kor (egy órával ezelőtt) vacsorázott a szálloda egyik éttermében, amikor lángnyelvekre lett figyelmes, és azonnal elhagyta az épületet. A szálloda személyzete nem esett pánikba és a vendégeket terelte ki a hotelből, "gyorsan, határozottan, de nem kapkodva." 

Más szemtanúk szerint a tűz villámgyorsan terjedt, és a 20. emelet után öt perc alatt már a 63.-ig terjedt. "Mint egy fáklya, úgy lángol az épület" - írta egy felhasználó a Twitteren. Szintén a Twitteren jelent meg a helyi katasztrófavédelem hivatalos bejelentése, miszerint a szállodából mindenkit kimenekítettek, a tűz oltása menetrendszerűen folyik. A CBS News szerint 14 személyt kisebb sérülésekkel szállítottak kórházba, de súlyos sérültekről nem érkezett jelentés. 

Az m1 Híradójának egy szállodában tartózkodó magyar szemtanú azt nyilatkozta, hogy éppen vacsorázni készült a párjával, amikor észrevették, hogy kigyulladt a felettük lévő szoba. A szél miatt felfelé és lefelé is gyorsan terjedt a tűz, de ahogy látta, a szállodát profi módon ürítették ki, és a tűzoltóság is hatalmas erőkkel vonult ki.

A város felett vastag, fekete füstfelhő gomolyog