2024. április 25., csütörtök

Szlovénia a migránsok szigorúbb azonosítását kéri

Szlovénia a migránsok szigorúbb azonosítását kéri Horvátországtól, miután Ausztria visszautasította sok migráns fogadását Szlovéniából azzal az indokkal, hogy hamis személyazonossági iratokkal rendelkeztek – jelentette a horvát sajtó szerdán.

Boštjan Šefic szlovén belügyi államtitkár a szlovén közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta: javaslatot tettek Horvátországnak egy szakmai találkozóra, amelyen a két ország határrendészetének vezetői egyeztetnének a szigorúbb határőrizetről, valamint a migránsok és a menekültek személyazonosságának pontosabb megállapításáról.

Ausztria a terrorveszély miatt az elmúlt hét végén fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be, és megerősítette határellenőrzését is, ami miatt több száz, Szlovéniából belépni szándékozó migráns fogadását utasította el. A szlovén hatóságok ideiglenesen a postojnai befogadóállomáson helyezték el a be nem fogadott bevándorlókat. Egy részüket, miután Szlovéniában már valós adatokat adtak meg, beengedték Ausztriába.

Arra, hogy a migránsok nem mondanak igazat származási országukat illetően, az osztrák tranzitállomáson dolgozó, arabul tudó tolmácsok jöttek rá.

Szlovéniába kedden 4239 migráns érkezett. Szerdán 12 óráig újabb 2083 fő lépte át a horvát–szlovén határt. Az országban – legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 376 ezer illegális bevándorlót regisztráltak.