2024. április 24., szerda

Hó és jegesedés az utakon

Szinte az egész ország területén havazik, a nap folyamán hideg és borús időjárásra lehet számítani, helyenként pedig eső is lehetséges, amely jéggé alakulva tovább nehezítheti a közlekedést, jelentette be a Szerbiai Autó-Motoros Szövetség (AMSS).

A Szerbia Útjai Közvállalat azt tanácsolja, senki ne induljon útnak téli gumi és hólánc nélkül, valamint a sofőrök fokozott figyelemmel és óvatossággal közlekedjenek. Kiemelték, hogy a csapadék és az alacsony hőmérséklet miatt az utakon jegesedéssel kell számolni. A téli szolgálatok 24 órás ügyeletet tartanak. Az elkövetkező 2 napban az előrejelzések szerint akár 20 centiméternyi hó is hullhat. Az illetékesek szerint ennek nem kell problémát okoznia.

Újvidéken is éjszaka kezdett havazni. A város utcái járhatóak. A téli szolgálat óvatosságra inti a sofőröket. Szerintük fokozottan kell figyelniük a közlekedőknek a város szerémségi részén, a Fruška gora lejtőin. Újvidéken mintegy 10 centiméternyi hóval számolnak. A városban az Út Kommunális Közvállalat csaknem 350 tonna sót és 3000 liter magnézium-kloridot, valamint 3000 liter nátrium-kloridot használt fel a közlekedési vonalak megtisztítására. A KKV 32 dolgozója 21 járművel és 3 munkagéppel végezte el a feladatait. Emellett a Városi Kertészet közvállalat 90 emberrel és gépekkel takarította a havat. Az illetékesek felhívják a figyelmet arra, hogy a lakosoknak törvényes kötelességük az épületeik elől eltávolítani a téli csapadékot.

Szabadkát vasárnap délutánig elkerülte a komolyabb havazás. Ennek ellenére a város több pontját is lesózták már az illetékesek. Az előrejelzések szerint a továbbiakban komoly fagyokra, akár -8 Celsius fokra is számítani kell Szerbia egyes pontjain. Az erős szél miatt Vajdaságban hóátfúvásokkal is számolni kell. Felmelegedés keddtől várható.

Országszerte járhatóak az első- és a másodrendű utak – közölte Saša Stojanović közlekedési miniszterhelyettes. A téli szolgálatok folyamatos ügyeletet tartanak, az utakat sózzák.

- Az előrejelzés szerint a következő két napban a hótakaró vastagsága 10-20 centiméterre nőhet, ennek ellenére nem várható jelentősebb fennakadás a közlekedésben – mondta Stojanović.

A B92 tudósítása szerint a havazás a Belgrád-Niš autóúton okozott gondot, Aleksinac közelében hatalmas a torlódás. Paraćin központja egy trafóállomás meghibásodása miatt áram nélkül maradt.