2024. április 24., szerda

Szilveszteri borkóstoló

Szilveszter éjjel. Van, aki egész évben tervezgeti, hol tölti majd az év utolsó, illetve a következő év első napját, aztán van olyan is, aki legszívesebben átalussza ezt az éjjelt, mert nem akarja mindenáron jól érezni magát. Nagyon sokan vannak viszont olyanok, akik ugyan nagy hűhót sem szeretnének, de azért csak úgy elmúlni sem hagynák ezt az éjszakát.

Azokhoz szól ez az írás, akik otthon ünnepelnek, kisebb vagy nagyobb, de legfőképp borszerető társaságban. Hiszen az estét miért ne lehetne különlegessé tenni egy rögtönzött, vagy éppen egy előre megtervezett borkóstolóval? Arra gondoltam, pásztázzuk át egy kicsit a kínálatot Vajdaság területén, válasszunk hozzáférhető, ám kiváló borokat bortermelőinktől, készítsünk hozzá finom falatokat, és kezdődjön a buli, legyünk otthon akár kettesben, akár baráti társaságban, legyen a buli akár csendesebb, visszafogott, vagy torkolljon az őrületbe. A borok szubjektív megítélés szerint, kizárólag egy borkedvelő újságíró döntése alapján kerültek a kiválasztottak közé, és a reklámnak is adunk kis helyet, hiszen kiváló borászainkat oly ritkán emlegetjük.

A BOR

Ha jó borokat szeretnénk kortyolgatni, akkor azt meg is kell alapozni, vagyis folyamatosan ennünk is kell közben, és a szódáról, vízről se feledkezzünk meg.

Én szóltam!

Szilveszterkor senki sem éhezik, és ha a megszokott, nálunk hagyományosnak számító étrendsort követjük, éhesek biztosan nem leszünk.

Készülődés közben mindenképp a könnyedebb borok közül kell választanunk. Nekem nagy kedvencem lett az utóbbi években a horgosi Vass családi pincészet Biancája, ami egy nemesített, rezisztens fajta, bora pedig könnyed, illatos, ivós. Aki esetleg még semlegesebb borral indítana, annak egy kövidinkát ajánlanék, amit talán sokan azért becsülnek le, mert annak idején szinte minden háznál jót és rosszat is találhattunk. A szabadkai Čuvardić vagy a magyarkanizsai Bálint pincészet kövidinkája is választhatjuk, de minden bizonnyal van számos olyan borász, aki ebből az őshonos fajtából kiváló italt készít. Ha közben már ettünk egy-két zsíros kenyeret, pogácsát, esetleg néhány ízletes házi sajt is előkerül: itthon is csodákra lehet lelni, érdemes körbejárni a piacokat, hiszen nagyon finom trappista sajtokat, illetve kecskesajtokra is rábukkanhatunk, melyeket kiegészíthetjük akár camemberttel vagy brie-vel is, ezek sem annyira drágák, mint egy báltermi szilveszter éjszaka. Szóval, ha rátértünk a sajtokra, akkor jöhet egy finom rosé, például a temerini Vindulo Rosannája.

Mielőtt megemlíteném a vöröseket, mindenképp visszatérnék még két olyan fehérborhoz, amelynek egy ilyen éjszakán mindenképpen a poharunkba kell kerülnie. Egy finom salátát mindenképp kísérjen a Nagy-Sagmeister borászat furmintja. Továbbá a palicsi Sinka Ferenc barriqueolt olaszrizlingje sem maradhat ki a sorból, amiért mindenképp érdemes betérni a nagy nevű borászhoz – és nála is vásárolhatunk jó kis kövidinkát is.

És végül a vörösek, még éjfél előtt. Amikor áttérünk a sült húsokra, legyen az malac, vagy más, esetleg valami vadas, az ízlésvilágukra bíznám, hogy egy vékonyabb, vagy egy testesebb vörösbort választanak. Mindkét általam választott változat boltokban is hozzáférhető: az első, vagyis a kevésbé testesebb változat a verseci borgazdaság kékfrankosa, ami az árát tekintve is pénztárcabarát, és ehhez képest pedig nagyon finom italt rejt a palackban. A testesebb borok kedvelőinek mindenképp ajánlanám a DiBonis pincészet Cabernet franc-ját, de említésre méltó a Nagy-Sagmeister borászat kadarkája, a Vindulo Three Starja, de Maurer Oszkár Birtokbora is. Sorolhatnánk még tovább, de éjfélt ütött az óra, ideje pezsgőt bontani...

A BÓLÉ

Mielőtt azonban kibontanánk a habzó borunkat – a szerencsésebbek, tehetősebbek akár igazi pezsgőhöz is hozzájuthatnak, tehát mielőtt pezsgőt bontanánk, tegyünk említést a bóléról is. Ha mégsem szeretjük annyira a borokat, illetve a hozzánk érkező szilveszterező társaságnak vannak olyan tagjai, akik szívesebben innának mást, azoknak mindenképp a bólét ajánlanám. Az interneten számtalan recept található, alkoholmentes is készíthető, én azonban a következő kombinációt javaslom: a bólénkban mindenképp legyen barna rum, száraz fehérbor, száraz pezsgő, és sok gyümölcs, illetve gyümölcslé, valamint egy kis cukor. Az arányok kapcsán eligazodhatunk a világhálón, és szerintem az sem baj, ha kísérletezünk, közben kóstolgatjuk, hogy megfelelő-e. Fogyasztani azonban mindenképp jól behűtve kell, és ne ódzkodjunk a díszítéstől sem, a poharakban gyönyörűen mutat és különleges illatot áraszt majd egy-egy menta- vagy rozmaringág.

A PEZSGŐ

Végül szóljunk a pezsgőről. Sokan egyáltalán nem szeretik, év közben eszükbe sem jut kibontani egy palackkal, de szilveszterkor mindenképp koccintanak vele és ez így van jól. Nálunk kevés embernek adatik meg, hogy valóban pezsgőt igyon – én sem kóstoltam még valódit soha, de úgy gondolom, hogy a piacainkon, üzleteinkben található habzó borok is élvezettel fogyaszthatók, mert finomak. A legtöbbünknél azonban minden bizonnyal Törley kerül az asztalra, és azok mindegyike szerintem kiváló lezárása egy gyönyörű estének és még kiválóbb kezdete az előttünk álló évnek. Válasszunk szárazat, félszárazat, édeset, vagy vöröset, koccintsunk vele felhőtlen örömmel, és ne vonjuk meg magunktól az élvezeteket 2016-ban sem. Az élet csodás dolgokkal ajándékoz meg bennünket. Boldog új évet!