2024. április 23., kedd

Az idén megnő az érdeklődés a szerbiai beruházások iránt

Várható, hogy az idén megnyílnak a gazdasági témákról szóló első csatlakozási fejezetek - jelentette ki Zdravko Ilić, a Szerbiai Gazdasági Kamara brüsszeli képviseletének igazgatója. 

Ilić szerint arra is számítani lehet, hogy az ország cégei erőteljesebben kapcsolódnak be az uniós programokba. Például azokba, amelyek támogatják az innovációt és a kutatótevékenységet, valamint a kis- és közepes vállalatok munkáját. 

Az uniós fejezetnyitás nyomán Németországban megnőtt az érdeklődés a szerbiai befektetések iránt. - mondja Jugoslav Mišković, a Szerbiai Gazdasági Kamara frankfurti képviseletének tanácsosa. Szerinte a német cégek most mérlegelik, hogy mit nyújthat számukra a szerbiai piac. Elsősorban a mezőgazdaságban, a gép- és építőiparban látnak lehetőséget - mutat rá Jugoslav Mišković.

Az orosz cégek az idén minden bizonnyal az eddiginél tömegesebben jelennek meg Szerbiában. Igy vélekedik Sveta Vasiljević, a gazdasági kamara moszkvai képviseletének igazgatója. Főként a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokban érdekeltek, konkrétan a húsiparban és a tejiparban hajlandók társfinanszírozni ezeknek a termékeknek az előállítását, hogy a szerbiai vállalatok kiszállítsák őket az orosz piacra - taglalta Vasiljević.