2021. június 14., hétfő

Másodszor is kilövésre kész az újrahasználható űrrakéta

Elon Musk és a SpaceX alkotása, a Falcon 9 sérülés nélkül tért vissza a Földre

A SpaceX projekt alapjaiban próbálja megreformálni az űrutazásokat, 2015 egyik nagy vívmánya például az a hordozórakéta volt, ami kilövése után elméletben képes sértetlenül visszatérni a Földre. A legutóbbi indítás dátuma, december 21. óta mindenki epekedve várta, sikerül-e visszahozni a Falcon 9-et, a landolás pedig később különösebb problémák nélkül lezajlott Cape Carnevalban.

A rakétát ezek után egy hangárba szállították, ahol a szakemberek nekiláttak tüzetesebben is megvizsgálni. Elon Musk bejelentése szerint nem találtak rajta sérüléseket, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy másodszor is fel tudnák lőni. Nem is kérdés, mekkora lépés ez az űrkutatás szempontjából, hiszen a Falcon 9 képes lehet felvinni a Dragon űrkapszulát a Nemzetközi Űrállomásra, majd visszatérni a Földre.

Ezzel természetesen rengeteg pénzt és munkaórát spórolhatna meg a SpaceX, hiszen nem kellene minden misszióhoz új rakétát építeni. A Falcon 9 több sikertelen próbálkozás után végre tehát kezd révbe érni, az úttörő v1.1 azonban egészen biztosan nem fog visszatérni az űrbe. Elon Muskék néhány további teszt elvégzése után egy múzeumban tervezik kiállítani, ahogy az egy igazi mérföldkő esetében el is várható.