2024. április 19., péntek

Százötven éves a folyóirat-kiadás

Százötven évvel ezelőtt, 1865-ben jelent meg Zomborban az első rendszeresen jelentkező lap, a magyar nyelvű Ipar. Az évfordulóra hétfőn emlékezett a Bielitzky Károly Városi Könyvtár. Az intézmény tudományos osztályán kiállítás nyílott (Gorana Koporan, Nataša Plavšić és Dejan Podlipec munkája), amit Vladimir Jerkovič könyvtárigazgató nyitott meg.

Nataša Plavšić, Vladimir Jerković és Gorana Koporan (Fotó: Fekete J. József)

Nataša Plavšić, Vladimir Jerković és Gorana Koporan (Fotó: Fekete J. József)

– Az elmúlt másfél évszázad alatt Zomborban magyar, szerb, német és bunyevác nyelvű hetilapok jelentek meg, közülük elsőként az Ipar. Az összes lap eredetiben megtalálható könyvtárunk helytörténeti osztályán, nagyobb részük pedig már digitalizálva kutatható honlapunkon. Az Ipar 1865. február 4-én indult, és címe ellenére nem csupán gazdasági témákat dolgozott föl, hanem közéleti hetilapként társadalmi kérdésekkel, kulturális eseményekkel is foglalkozott. Ettől kezdve számoljuk a zombori nyomtatott sajtó történetét, ami igencsak széles skálán mozgott, kezdve a társadalmi élettől a pártlapokig, illetve a célközösséggel számoló szakkiadványokig, a művelődéstől a pedagógiai jellegű hetilapokig – mondta Nataša Plavšić.

Gorana Koporan még hozzáfűzte, hogy a zombori sajtótörténet 150 esztendejét bemutató kiállítás január végéig lesz megtekinthető, majd a tudományos osztály állandó kiállítási anyagába olvad be, és ott lesz látható.

A tárlatot egy tájékoztató katalógus is kiegészítette.