2024. április 25., csütörtök

Digitalizálják a röntgenkészüléket

Újabb fejlesztések a csókai egészségházban

A csókai egészségház fejlesztése, felszerelése, műszerekkel és járművekkel való ellátása folyamatos volt az elmúlt néhány évben. A berendezések korszerűsítése folytatódik. Az egészségügyi szolgáltatások minőségét javító legújabb befektetésről az egészségház igazgatónője, dr. Tóth Barna Elvira számolt be:

Tóth Barna Elvira igazgatónő (Gergely Árpád felvétele)

Tóth Barna Elvira igazgatónő (Gergely Árpád felvétele)

– A csókai egészségház röntgenkészüléke már húsz éve áll a polgárok szolgálatában, megérett a korszerűsítésre. Lehetőség nyílt a berendezés digitalizálására, az ehhez szükséges anyagi támogatásért pályáztunk a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál, ahol felismerték a fejlesztés szükségességét és hosszú távú gazdasági előnyét is. Egészségházunk tucatnyi másik pályázó egészségházzal együtt kapott pénzt a röntgengép korszerűsítésére. A röntgenfelvételre szoruló páciensek részére eddig filmre vettük a felvételt, és úgy adtuk át nekik, vagy továbbítottuk a kezelőorvosához. Évente nagy mennyiségű filmet, kazettákat, vegyszereket használtunk el, ami növelte a kiadásokat. A készülő újításnak, a felvételek digitális hordozóra való felírásának köszönhetően nem lesz szükség röntgenfilmre, sem vegyszerekre, amelyek veszélyes anyagnak minősülnek. A digitális felvételek sokkal jobb minőségűek, mint a hagyományos röntgenfelvételek, és az információs hálózatunkon keresztül közvetlenül továbbítani tudjuk a páciens kezelőorvosának számítógépébe – mondta az egészségház igazgatónője.

A röntgengép korszerűsítése a közbeszerzés fázisában van, amely az év végéig lezajlik, és a jövő év elején szerelik föl a digitális berendezéseket.

Az önkormányzat tervei között szerepel 2016-ban az egészségház leginkább elhasználódott épületszárnyának a felújítása.