2024. március 19., kedd

Alaposabb ellenőrzést vár Horvátországtól Szlovénia

A migránsok szigorúbb azonosítását kéri Horvátországtól Szlovénia, miután Ausztria visszautasította sok migráns fogadását Szlovéniából azzal az indokkal, hogy hamis személyazonossági iratokkal rendelkeztek - jelentette a horvát sajtó szerdán.

Bostjan Sefić szlovén belügyi államtitkár a szlovén közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta: javaslatot tettek Horvátországnak egy szakmai találkozóra, amelyen a két ország határrendészetének vezetői egyeztetnének a szigorúbb határőrizetről, valamint a migránsok és a menekültek személyazonosságának pontosabb megállapításáról.

Ausztria a terrorveszély miatt az elmúlt hét végén fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be, és megerősítette határellenőrzését is, ami miatt több száz, Szlovéniából belépni szándékozó migráns fogadását utasította el. A szlovén hatóságok ideiglenesen a postojnai befogadóállomáson helyezték el a be nem fogadott bevándorlókat. Egy részüket, miután Szlovéniában már a valós adatokat adtak meg, beengedték Ausztriába. Arra, hogy a migránsok nem mondanak igazat származási országukat illetően, az osztrák tranzitállomáson dolgozó, arabul tudó tolmácsok jöttek rá.

Szlovéniába kedden 4239 migráns érkezett. Szerdán 12 óráig újabb 2083 fő lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban október közepe óta 376 ezer illegális bevándorlót regisztráltak.
Gyorsan jött a válasz

Vesna Pusić horvát ügyvezető külügyminiszter ugyanakkor arra szólította fel Szlovéniát, hogy bánjon emberségesebben a migránsokkal, és távolítsa el a pengés drótkerítést a horvát-szlovén határról, amihez egyúttal felajánlotta Horvátország segítségét.

„Ami az ellenőrzést és szervezettséget illeti, a migrációs válság kezelésében Törökországtól egészen Németországig Horvátország jár az élen" - jelentette ki Pusić, hozzátéve: szívesen megosztják Szlovéniával a tapasztalataikat, hogyan kell elérni, hogy a válság ne keltsen feszültséget a társadalomban, és méltó módon bánjanak a bevándorlókkal.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 553 108 embert vettek nyilvántartásba. Kedden 4253, szerda reggel 9 óráig pedig újabb 1037 migráns lépte át a szerb-horvát határt.