2024. március 28., csütörtök

Adókedvezmény a kis- és mikrovállalkozásoknak is

Január elsejétől 150 dinárral bővülnek a havi kötelező kiadások – a villanyszámlával érkezik a tévé-előfizetés

A parlament több törvénymódosítást, így a gazdasági kamarákról szóló törvényt, a privatizációs törvény módosítását, illetve törvényjavaslatot szavazott meg tegnap, így többek között a közszolgálati médiumokra számolt járulékokról szóló törvényjavaslatot, vagy a mezőgazdasági földtörvényről, valamint a termőföld védelméről szóló törvényjavaslatot. Az adózást érintő törvénycsomag többek között bővült a kis- és mikrovállalatokra szánt ösztönző támogatási lehetőségekkel, valamint csökkentették a büntetés összegét abban az esetben, ha a polgárok nem tesznek eleget adófizetési kötelezettségüknek időben.

A parlamenti képviselők előtt több adót és járulékot érintő törvénymódosítás szerepelt, így a személyi jövedelemadóról szóló törvénymódosítás elsődleges célja az volt, hogy a foglalkoztatást kiemeljék a szürke zónából, és legális keretek közé helyezzék, így az ösztönző intézkedések szerint bizonyos esetekben, a foglalkoztatottak számától függően 65, 70, illetve 75 százalékkal csökkentették a havi járandóságra számolt adók és járulékok összegét. Az ilyen ösztönző intézkedések eddig csupán azokat a vállalkozásokat érintették, amelyek 100, illetve annál több főt foglalkoztattak, ám a törvénymódosítás alapján ilyen jellegű támogatást kaphatnak azok a kis és mikrovállalkozások is, amelyek legfeljebb két főt foglalkoztatnak. Vagyis december 31-től 2017-ig 75 százalékos adókedvezményre jogosultak az újonnan foglalkoztatottak fizetésénél.

Az adózási eljárásról és adózási adminisztrációról szóló törvénymódosítás szerint csökkentették a büntetés összegét, amit abban az esetben számoltak el, ha a polgár nem törlesztette időben adófizetési kötelezettségét. Így az eddigi 50 000 dináros pénzbüntetés helyett ilyen esetben 5000 dinárt számolnak fel.

Módosították az eljárást abban az esetben is, amikor az ellenőrző szervek nem bejegyzett vállalkozásra bukkannak, vagyis ezentúl az adószervek 15 nap határidőt adnak arra, hogy az illető vállalkozó tegyen eleget adózási kötelezettségeinek, és 30 napot arra, hogy a törvénynek megfelelően jegyeztesse be tevékenységét.

Az adminisztrációs díjakról szóló törvénymódosítás szerint ezentúl nem kell járulékot fizetni az újszülött lakhelyének bejelentésekor.

Január elsejétől adómentességet kaphat gépjármű vásárlásánál a fejlődésében többszörösen fogyatékos gyermeket örökbe fogadó szülő, de a vér szerinti szülő is, amennyiben gondot visel a gyermekéről. Nem adóztatják meg ezentúl az egészségügyi ellátást szolgáló járműveket, amennyiben az adott egészségügyi intézmény alapítója az állam, a tartomány, illetve az önkormányzat.

A parlament megszavazta azt a törvényjavaslatot is, amely szerint a Srbijagas közvállalat több mint 23 milliárd dináros adósságát az államadóssághoz csatolják. Mint az az ülésen elhangzott, a vállalat régi adósságának kifizetését átütemezik és 5 egyenlő részletben, hathavonta fizetik majd azt ki 2018 májusáig.

Elfogadták a Szerbia és a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) közötti megállapodást is, miszerint az állam 89 millió eurós kölcsönt vesz fel 10 éves türelmi idővel a foglalkoztatás versenyképességének fejlesztésére. Szerbia 25 éve alatt kell, hogy kifizesse a felvett kölcsönt.

A gazdasági kamarákról szóló törvényjavaslat elfogadásával 2017. január 1-től minden jogi személy, vállalkozás, cég a Szerbiai Gazdasági Kamara tagja kell, hogy legyen, és így tagsági díjat kell, hogy fizessen. A tagsági díjról a kamara képviselő-testülete dönt majd. Minden tag csupán egy tagsági díjat fizet, mégpedig a gazdasági érdekeiknek megfelelően és a gazdasági körülményekhez mérten.

A parlament elfogadta a szövetkezetekről szóló törvényjavaslatot is, amelynek célja, hogy rendezze a tulajdonjogi viszonyokat, ugyanis a mai napig 50 ezer hektár termőföld szövetkezeti tulajdonban volt. E termőföldek legnagyobb hányadát a törvényjavaslat társadalmi tulajdonként kezeli, ami megkönnyíti majd a szövetkezetek megalapítását. Csupán öt személy szükséges ahhoz, hogy szövetkezetet hozzanak létre, akiknek nem kell egyenlő részesedést vállalniuk a szövetkezésben, ami jelentősen megkönnyíti majd a termelők szövetkezését, illetve a szövetkezetek működését is.

A tegnapi szavazás után, január elsejétől a közszolgálati médiumokra szánt díjról szóló törvény szerint 150 dinárral több kötelezettséget kapnak a polgárok. Ezt az adót a villanyáramszámlához csatolják majd. Így a közszolgálati médiumokat az előttünk álló időszakban részben az állami költségvetésből, részben pedig a polgároktól beérkezett 150 dináros járulékból finanszírozzák majd. A Vajdaság területén begyűjtött járulék 70 százalékát az RTV (Vajdasági Rádió és Televízió) kapja majd, a többi 30 százalékot, illetve a Szerbia területén begyűjtött összeget pedig az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió). A begyűjtött járulékból az RTS és az RTV is háromszázalékos havi térítést fizet majd az áramszolgáltatónak a számlázásért.

Ezzel az üléssel az idén a parlament befejezte munkáját. A következő ülésre az ünnepek után kerül sor.