2024. április 26., péntek

Digitális zsebmetszés

Az RFID-olvasókkal felszerelt bűnözők észrevétlenül dolgoznak

A tolvajok a megfelelő technikai felszereléssel már úgy is el tudják lopni a bankkártya adatait, hogy meg sem érintik a kártyát. Mindehhez egy RFID-olvasóra van szükségük, amelyet elegendő 15 centiméterre a bankártyához közelíteni.
Az RFID technológia lényege a rádiófrekvenciás adóvevő egység kommunikációja a megfigyelt objektumokon elhelyezett RFID-címkékkel. A kommunikáció automatikusan történik, akár emberi beavatkozás nélkül.

David Bryan, a chicagói Trustwave biztonsági cég szakembere a Daily Mail brit napilapnak azt nyilatkozta, hogy a csalás végrehajtásához szükséges RFID-olvasót nagyon könnyen meg lehet találni az interneten. Az RFID-olvasó néhány másodperc alatt képes leolvasni az adatokat, amelyeket felhasználva a tolvajok könnyedén felszedik a bankszámlán levő pénzt. A művelethez kell még egy 300–400 dollárért megvásárolható bankkárttya-készítő gép. A leginkább veszélyeztetett bankkártyatípusok az ún. payWave technológiával működő kártyák, amelyekkel érintés nélkül tud fizetni birtokosa az arra alkalmas elfogadóhelyeken.
A kaliforniai Norton biztonsági szoftvereket gyártó cég közleménye szerint 2015-ben történt bankkártya-visszaélések 70 százalékában az elkövetők a fent ismertetett módszert alkalmazták.