2024. március 29., péntek

Közlemény

A Vajdasági Magyar Szövetség topolyai községi szervezete megtartotta idei utolsó ülését. Napirenden szerepelt többek között a 2015-ös év értékelése, az önkormányzat 2016-os költségvetés-tervezete, a közvállalatok tervei, az Állami Számvevőszék jelentése, valamint ez utóbbival kapcsolatos teendők. A VMSZ Topolya községben 2015-ben számos választási ígéretét teljesítette. Egész évben azon munkálkodott, hogy kijavítsa az esetleges hibákat, valamint ezzel párhuzamosan teljesítse a választási ígéreteit. Az önkormányzatnak sikerült megvásárolnia a hotelt, amelynek fejlesztési terve már készül, továbbá visszaszerezte a topolyai tavat, és véglegesítette a szennyvíztisztító projektjét is. Elkezdődött a színház felújítása is. Elkészült a kerülőút, és a község területén számos más út, vízvezeték építésébe és más fejlesztésekbe kezdett, illetve fejezett be az önkormányzat.

A Vajdasági Magyar Szövetség községi vezetése a 2016-os évben is elvárja az önkormányzattól, hogy mindent megtegyen a projektumok megvalósítása érdekében. A község költségvetése ugyan csupán 4 százalékos emelkedést irányozott elő, az eszközök elosztása azonban olyan irányban történt, hogy a fejlesztések megvalósulhassanak. Fontosnak tartjuk a megkezdett projektumok megvalósítását, ezen belül a hotel, a Csáki Lajos Általános Iskola, a gimnázium tortnatermének, a szennyvíztisztító projektjének megvalósítását, valamint a kis- és középvállalkozások támogatását, ami munkahelyteremtést fog eredményezni. Kiemelten kezeljük a jövőben a helyi közösségek projektumait: a zentagunarasi színház és tájház, a bajsai park és úszómedence, a gunarasi kerékpárút, a bácskossuthfalvi rekreációsközpont és a pacséri tófürdő fejlesztését is.

A község közvállalatainak igazgatóbizottságai december elején a vállalatok működési tervei alapján a törvénnyel összhangban határozatot hoztak a díjszabások növeléséről a 2016-os évben, és kérelmüket eljuttatták az önkormányzathoz. A VMSZ topolyai községi szervezete támogatja Kislinder Gábornak, Topolya polgármesterének azon döntését, hogy a jövő évre nem támogatja a kért áremeléseket, s ezeket a kérelmeket a községi tanács illetékes szervként sem hagyta jóvá. Úgy gondoljuk, helyesen járt el az önkormányzat, amikor nem engedte az emeléseket, ugyanis jelenleg megalapozatlan a kommunális szolgáltatások díjának növelése, hisz polgártársaink rendkívül nehéz anyagi helyzetben vannak, s nekünk a polgárok érdekeit kell mindig szem előtt tartanunk.

Az állami számvevőszéknek a 2014-es és néhány korábbi évi, projektumra vonatkozó jelentésével kapcsolatban megállapítható, hogy az év folyamán sikerült a hibákat kiküszöbölni, s az önkormányzat meghozta a szükséges működési szabályzatokat, rendeleteket is. A jövőben az önkormányzatnak és minden költségvetést felhasználónak is a jelentés rendelkezései szerint kell eljárnia. Ennek érdekében a VMSZ topolyai községi szervezete teljes támogatásáról biztosítja a községi vezetést.

A VMSZ Topolya községben a jövőben is az egységre fog törekedni. Tisztában vagyunk azzal, hogy sokan a VMSZ lejáratásán, a magyar választótestület megosztásán dolgoznak, de ettől függetlenül mi továbbra is – az összetartás jegyében – egységesen fogunk dolgozni Topolya községért és annak minden polgáráért.