2024. április 20., szombat

Az új költségvetési év küszöbén

Megtartotta idei utolsó ülését a topolyai községi képviselő-testület

Nézetkülönbségek ütköztek és viták is kerekedtek a topolyai községi képviselő-testület szinte maratoni hosszúságúra nyúló, tizenhét napirendi pontot tárgyaló idei utolsó ülésén. A leghevesebb vitát a Topolya község 2015-ös évi, rendezett zárszámadásáról szóló határozat bővítéséről és Topolya 2016-os évi községi költségvetéséről szóló határozati javaslatok váltották ki. Mindkét határozati javaslatot végül szavazattöbbséggel elfogadta a testület.

Az idei és a jövő évi költségvetés kapcsán Fekete Ildikó, a topolyai önkormányzat pénzügyi osztályvezetője mondott bevezetőt (Szabó Anikó felvétele)

Az idei és a jövő évi költségvetés kapcsán Fekete Ildikó, a topolyai önkormányzat pénzügyi osztályvezetője mondott bevezetőt (Szabó Anikó felvétele)

– Az idei utolsó községi képviselő-testületi ülés hat órát tartott. Két téma volt, amelyek esetében hosszabbra nyúltak a képviselői hozzászólások: az egyik a jövő évi költségvetésre vonatkozott, amely 1 milliárd 140 millió dinárt fog kitenni, illetve ennyire tervezzük. Ehhez még hozzájárul 44 millió dinár egyéb forrásokból, tehát összesen 1 milliárd 184 millió dinár lesz. A másik napirendi pont, amely heves vitákat váltott ki, a revizori jelentéssel volt kapcsolatos. A revizori jelentés november folyamán került nyilvánosságra. Az akkori képviselő-testületi ülésen nem volt lehetőség tárgyalni róla, ugyanis már csak pár nap választotta el a községi képviselő-testületi ülés megtartásától. Ez a revizori jelentés, vagyis az állami számvevőszék jelentése most nagyban kihat a 2016-os költségvetésre is, teljes egészében a revizori jelentésnek az utasításai alapján készült el. E revizori jelentés kitér arra is, hogy a helyi közösségek – ez fontos változás esetükben – a továbbiakban nem rendelkezhetnek olyan számlaszámmal, amelyre a kommunális munkákból, szolgáltatásokból végzett összegek érkeznek, hanem ezt is be kellett építeni a jövő évi költségvetésbe. Az utolsó kiigazítás óta 4 százalékos emelkedés tapasztalható a mostani tervben, amely arra is vonatkozik, hogy immár a helyi közösségek ezen számlái is a költségvetést képezik. Ehhez hozzáfűzném, hogy a revizori jelentést, illetve azon utasítások nagy részét, amelyeket az állami számvevőszék megfogalmazott, már időközben az idén sikerült kijavítani. Vannak olyan ügyek is, amelyeket önkormányzatunknak a 2016-os évi költségvetésben sikerül majd rendezni – fogalmazott többek között összegzésében az ülést követőn Plohl Edvin, a topolyai községi képviselő-testület elnöke, aki Topolya 2016-os községi költségvetését egy jól összeállított és a ,,körülményekhez képest a lehető legjobb költségvetésnek” nevezte, majd kifejtette:

– Lehetetlennek tartom, hogy a költségvetéssel – eszközök híján – mindenki elégedett legyen a kis költségvetésű községekben. A szolgálat viszont igyekezett, a községi költségvetési javaslat tervezete közvitán is átment, több bizottság is megvitatta, csakúgy, mint a községi tanács.

A felsoroltak mellett a községi képviselő-testület 33. ülésén előterjesztették és elfogadásra javasolták a köz- és kommunális vállalatok jövő évi munkatervét is. Elfogadták a Komgrad KV, a Topolyai Piac Piacfenntartó és Szolgáltató Közvállalat, valamint a Topolya Telekrendezési, Útgazdálkodási, Közművesítési, Településtervezési és -rendezési Közvállalat 2016-os évi gazdálkodási programjáról szóló végzésjavaslatot, továbbá határozatot hoztak Topolya község Mezőgazdasági és Falufejlesztési Költségvetési Alapjának létrehozásáról. Többek között a testület tegnapi ülésén határozatot hozott a Topolya község köztulajdonában álló, ingó vagyontárgyak feletti használati jog gunarasi, bajsai, bácskossuthfalvi és zentagunarasi általános iskolák részére való átruházásáról is, valamint a község köztulajdonát képező személygépkocsi feletti jognak a Szerb Köztársaság Belügyminisztériuma Szabadkai Rendőr-igazgatóságának Topolyai Rendőrállomása részére való, térítésmentes átruházásáról. Az ülésen Tölgyesi Huba okleveles idegenforgalmi menedzsert legfeljebb hat hónapig terjedő időszakra kinevezték Topolya község Idegenforgalmi Szervezetének megbízott igazgatójává.