2024. március 28., csütörtök

Ismét Függetlenség-iroda Szabadkán

A munkások jogai ma komoly veszélyben vannak, hangzott el a megnyitón

Hároméves szünet után tegnap ismét megnyílt a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezetek szabadkai irodája a Szabadegyetemen.

Mint azt az irodanyitás alkalmával Tóth Bátori Erzsébet, a szakszervezet tartományi bizottságának elnöke elmondta, 2012-ben született egy téves döntés, és akkor a szabadkai irodát bezárták. Ezt követően azonban igen gyorsan bebizonyosodott, hogy szükség van itt is egy irodára, mert Belgrádból nem lehet a helyi ügyeket intézni, az itteni dolgozók problémáival foglalkozni, ezért amikor megválasztották őt a vajdasági bizottság elnökévé, programja egyik prioritásaként jelölte meg az újbóli irodanyitást.

Amikor a Függetlenség 2013-ban országos megmozdulást szervezett a munkajogi törvény elfogadása ellen Elég volt! elnevezéssel, akkor igyekeztek Szabadkát is bevonni az akcióba, és ekkor is érződött a helyi iroda hiánya.

A szabadkai iroda alapvetően a helyi munkások érdekvédelmét hivatott ellátni, de ennél sokkal szélesebb funkciót is szánnak neki. A Függetlenség együttműködési szerződést kötött a magyarországi Munkástanácsok Országos Szövetségével. Ennek lényege, hogy nagyszámú külföldi ügynökség jelenik meg itt, amelyek Magyarországon és más európai országokban kínálnak munkát. A szakszervezet együttműködve a magyar partnerekkel és a németországi munkavállalók szövetségével igyekszik egy információs rendszert felállítani, amelynek köszönhetően a szabadkai munkavállalók megtudhatják, mely külföldi munkahelyek biztonságosak, és melyek azok, amelyek gyanúsak.

A hatályos törvény értelmében ahhoz, hogy egy szakszervezet reprezentatív legyen, tehát a kormánnyal is tárgyalóképes, a munkások 10 százalékát kell tömöríteni. A Függetlenség Szabadkán, de Vajdaság szintjén is eléri ezt az arányt.

A munkásjogok ma Szerbiában igen komolyan veszélyeztetve vannak. Erről Zlata Zec, a Függetlenség végrehajtó titkára beszélt, aki elmondta, néhány kivételtől eltekintve a szociális párbeszéd intézménye nem működik. A kivételek közé egyébként a tartományt sorolta. Amellett, hogy a hatalom a munkajogi törvényt a szakszervezetekkel való egyeztetés nélkül fogadta el, csak az elmúlt 5-6 hónap során számos fontos jogszabály született, szintén az érintettek kizárásával, a köztársasági szociális-gazdasági tanács véleményét még formálisan se kérték ki. Ilyen jogszabályok a szövetkezeti törvény, a közszféra béreit rendező törvény vagy a nyilvános gyülekezést rendező jogszabály.

Zlata Zec bírálóan szólt a fiskális stratégiáról, amelynek szerinte semmilyen fejlesztési funkciója nincs, kizárólag megszorításokat irányoz elő: a bérek és nyugdíjak csökkentését. A közvéleményt a kormány megtéveszti, béremelésekről beszélnek, a stratégia pedig azok befagyasztását írja elő, egészen 2017-ig. A közvéleményt nyugdíjemeléssel tévesztik meg, amely kétszázalékos volt, korábban azonban ezeket a juttatásokat 20 százalékkal csökkentették – mondta.

A Függetlenség irodája a Szabadegyetem második emeletén, a 17-es szobában található, nyitva áll mindenki előtt, akinek panasza van munkavállalói joga megsértése terén. Az irodavezető Petar Ezgeta, hamarosan kialakul az ügyfélfogadás pontos menetrendje, az az iroda ajtajára lesz kifüggesztve.