2024. április 23., kedd

Az újságírókat fogadták az önkormányzatban

A képviselő-testület ma vitatja meg a jövő évi költségvetést

A hagyományokhoz híven év végi fogadást tartottak az önkormányzatban a sajtó képviselői részére, ahol Maglai Jenő polgármester és Ilija Maravić, a képviselő-testület elnöke mondtak rövid beszédet.

A polgármester elmondta, fontosnak tartja, hogy az önkormányzat év végén fogadást adjon a média képviselőinek, és kötetlenül elbeszélgessenek az aktuális dolgokról. A városvezetőségnek oda kell figyelnie a sajtóra, hiszen annak munkája kiemelten fontos a polgárok hatékony és naprakész tájékoztatása szempontjából.

– Kemény munka nélkül eredmények sincsenek, éppen ezért mindenkinek, aki valamilyen önkormányzati tisztséget tölt be, tudatában kell lennie, hogy ez nem egy jelképes tisztség, hanem komoly kötelezettség, felelősség, amely fizikai és szellemi igénybevétellel is jár, a maximumot követeli meg az emberektől. Azt gondolom, Önökkel is hasonló a helyzet. A szabadkai önkormányzat munkájáról tudósító újságírók professzionálisan és felelősen végzik a munkájukat, a polgárok megkapják a fontos információkat – értékelte Maglai Jenő, aki arra is kitért, hogy a sajtó munkájával elégedett, és az önkormányzat soha nem gyakorolt nyomást a médiára.

Ilija Maravić szintén megköszönte az újságírók munkáját, elsősorban a képviselő-testület történései vonatkozásában, és elmondta, semmilyen kifogása nincs a tudósításokra vonatkozóan. A vkt elnöke kitért a Szabadkai Rádió kérdésére is, elmondta, bízik abban, hogy valamilyen formában mégis csak megőrizhető lesz, és tovább él, de konkrétumokról nem szólt.

Egyébként ma ülésezik a képviselő-testület, a legfontosabb napirendi pont a 2016-os költségvetés elfogadása. A Városi Tanács a múlt héten fogadta el a javaslatot, és továbbította a testület elé. Ennek értelmében a 2016-os büdzsé 5 876 980 000 dinárt tesz ki. A költségvetés struktúráját tekintve, a legnagyobb bevételek a jövedelemadóból és a nyereségadóból származnak, 2,24 milliárd dinárral ezek teszik ki a bevételi oldal körülbelül 40 százalékát, ezt követi a vagyonadó, 1,174 milliárd dinárral, a javak és szolgáltatások utáni adóbevételeket pedig 184 millió dinárra tervezték. Ami a kiadási oldalt illeti, a dolgozók béreire 1,085 milliárd dinárt terveztek, áruk és szolgáltatások felhasználására 1,4 milliárdot.

Az országos szinten is várható racionalizációt szem előtt tartva, amely a közszféra dolgozóira vár, a bérekre szánt kiadásokat három százalékkal csökkentették az idei évhez képest.

Az indoklás szerint a jövő évben befejezik a ludasi helyi közösség épületének és a bajmoki sportcsarnoknak az adaptációját, illetve hasonló kiadásokat terveznek a Peščara helyi közösség épületének, a nagyfényi művelődési ház, a makkhetesi helyi közösség épületének felújítására, valamint a palicsi művelődési ház felépítésére.

A tervezet szerint jövőre folytatják a szennyvízelvezető hálózat kiépítését, a kórházépület felújítása is várható, a Zsinagóga és a Népszínház munkálatai is folytatódnak.

A tavaszra várható önkormányzati választások lebonyolítására 24 millió dinárt irányoztak elő.

A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, minden kiadást lecsökkentettek, és azt is beismerte, hogy problémák várhatók a kiadások teljesítése terén, mivel a tartomány és a köztársaság is olyan szinten csökkentették a hozzáférhető pénzeszközök számát az önkormányzatok részére, hogy a város saját magára van hagyatva. Mint mondta, bízik abban, hogy sikerül a vállalásoknak maradéktalanul eleget tenni, ha szükséges, akkor év közben a büdzsé átütemezésével.