2024. április 25., csütörtök

Fejlesztések a szociális központban

Csókán fokozottan törődnek a fogyatékkal élő egyénekkel

A Csókai Szociális Központ a szerbiai foglalkoztatási és szociális ügyi minisztérium novemberi pályázatán 1,3 millió dinárt nyert a fogyatékkal élő gyerekek nappali elhelyezésére és a velük való foglalkozás költségeire. A szociális központban 2011 óta a községi költségvetés és egyéb források felhasználásával folyik az a program, amely a fogyatékkal élő 6 és 26 év közötti gyerekeket és fiatalokat öleli föl, akikkel a csókai óvoda egyik külön helyiségében foglalkoznak nap közben.

A témával kapcsolatban a központ igazgatója, Aleksandra Raičević a következőket nyilatkozta lapunknak:

– Az érintett személyekkel való nappali foglalkozás célja, hogy a családjukon kívüli környezetben az életminőségüket, szociális, fizikai és pszichikai fejlődésüket előmozdító közös foglalkozásokon vegyenek részt. A foglalkozásokon az egyének motorikus készségét, kézügyességét is fejlesztő gyakorlatokat végeznek, hogy minél önállóbban tudjanak élni. A minisztériumtól kapott támogatásból az elkövetkező négy hónapon át le tudjuk fedni a fogyatékkal élők napközis foglalkozásának kiadásait, ami jelentős megtakarítás az amúgy is szűkös községi költségvetés számára.

Az említett minisztérium a köztársasági költségvetés újraértékelése után a csókai szociális védelmi központ számára további 600 000 dinárt hagyott jóvá felszerelés beszerzésére. A központunkban ebből a pénzből egy logopédiai célokat szolgáló helyiséget fogunk felszerelni a szükséges műszaki eszközökkel, ami szintén a fogyatékkal élők napközis foglalkozását segíti. A fiatalokkal egy pszichológus és egy logopédus foglalkozik, az ő munkájukat segíti az új felszerelés. A pénzből a központban hiányzó egyéb berendezéseket és valamennyi bútort is vásárolhatunk – mondta az igazgató, aki elégedettségét fejezte ki a 2015-ös évi fejlesztések kapcsán.

Csóka helyi közösség a polgárok helyi hozzájárulásából befolyó pénzből 450 000 dinárt folyósított a központ felújítására, meszelésre és padlócserére, valamint egyes hiányzó műszaki eszközök beszerzésére.