2024. április 23., kedd

Csendes éj – és ami megelőzte

A szabadkai zeneiskolások karácsonyi hangversenye
Előtérben: Csikós Krisztina, Paskó Csaba és Natalija Raičević (a táncosok betanítója)

Előtérben: Csikós Krisztina, Paskó Csaba és Natalija Raičević (a táncosok betanítója)

Topolya, Zenta és Csóka után a szabadkaiak is hallhatták saját zeneiskolásaik hagyományos félévzáró karácsonyi hangversenyét, amelyet a városháza tanácstermében tartottak meg december 23-án. Az alsósok már korábban, december 9-én mutatták be tudásukat, ezúttal a középiskolások ének- és zenekarának produkciójában gyönyörködhettünk. Mert szép volt az igényesen összeállított műsor, s annak megszólaltatása is minden elismerést megérdemel.

Először a Csikós Krisztina által vezényelt nagy vegyeskar mutatkozott be. Ők három művet adtak elő, kettőt Rossinitől (Ave Maria, Toast pour le nouvel an) és egyet Leontovichtól (Ring Christmas Bells). Öröm volt hallgatni a tisztán csengő fiatal hangokat!

Mozart Inter natos mulierum és Ave verum című gyönyörű alkotásai ugyancsak remek előadásban szólaltak meg. Az énekkart és a hozzá társult zenekart ezúttal Paskó Csaba vezényelte. Áhítattal hallgattuk a zseniális alkotó hibátlanul előadott szerzeményeit.

Ezután a zeneiskola tanárai által kiegészített szimfonikus zenekar önálló műsora következett, amelyet ugyancsak főtisztelendő Paskó Csaba vezényelt. Első számként Brahms 5. magyar táncát adták elő, hatalmas sikert aratva. De legalább ennyi tapsot kaptak Csajkovszkij két népszerű balettjének, a Diótörő és a Hattyúk tava egy-egy részletének (Virágkeringő, illetve A kis hattyúk tánca) pazar előadásával. A sikerhez nagy mértékben hozzájárultak a balettrészletek bemutatásában résztvevő fiatal táncosnők, a szabadkai Raičević balettiskola csinos növendékei. Azonban helyszűke miatt az ő táncuk nem tudott teljesen érvényesülni: sem ők nem mozoghattak szabadon, sem a közönség nem láthatta rendesen a lánykák kecses mozdulatait.

Ám ezzel az estnek csak a hivatalos, a nyomtatott műsorlapon is olvasható része ért véget. Ezután csendült fel – az összes fellépő előadásában – a karácsonykor elmaradhatatlan Csendes éj, természetesen három nyelven: németül, horvátul és magyarul.

A viharos tapsot ráadásszámokkal hálálta meg a zenekar: Strauss Pizzicato-polkája és id. Johann Strauss Radetzki-indulója után még megismételték Brahms 5. magyar táncát.

A városháza tanácsterme nemcsak a balett-táncosoknak, hanem a zenekarnak meg a hatalmas énekkarnak, sőt, a közönségnek is szűknek bizonyult. Mindig így szokott ez lenni, amikor a zeneiskola énekkara és zenekara lép pódiumra.

Emlékezetes zenei élményben volt részünk, s a publikum, közöttük számos szülő, a saját szemével és fülével győződhetett meg róla, hogy a Barlai Edit igazgatása alatt működő zeneiskolában eredményes munka folyik és jó kezekben vannak a növendékek.

A komolyzene kedvelői nem panaszkodhatnak, december Szabadkán a koncertek hava, ezt bizonyítja az idén ezekben a hetekben megtartott zenés rendezvények jelentős száma is. Már csak egy van hátra, a Szabadkai Filharmóniának e hó 30-án megtartandó hagyományos újévi hangversenye, amelyet ezúttal is nagy érdeklődés előz meg.