2024. március 29., péntek

Stratégiai együttműködési tanács létrehozásáról döntött Szaúd-Arábia és Törökország

Egy "stratégiai együttműködési tanács" létrehozásáról állapodott meg Szaúd-Arábia és Törökország annak érdekében, hogy fokozzák a katonai, befektetési és gazdasági együttműködést a két ország között - közölte Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter a török kollégájával tartott sajtótájékoztatón Rijádban kedden.

Al-Dzsubeir elmondása szerint a szaúdi fővárosba látogató Recep Tayyip Erdogan török államfő és az arab monarchia vezetője, Szalmán bin Abdel-Azíz király korábbi találkozóján merült fel az említett együttműködési tanács ötlete.
A külügyminiszter közölte, az együttműködési tanács mellett a szíriai konfliktus rendezéséről folytatott eszmecserét Erdogan elnök és Szalmán király, aminek során külön kitértek a szíriai ellenzéki csoportok december közepén tartott rijádi találkozójára. Al-Dzsubeir ezt a találkozót történelminek nevezte, és kijelentette, hogy nagyon is közvetlenek az eredményei. Hozzátette, a két ország vezetője Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsáról is véleményt cserélt, akinek a török és szaúdi meglátás szerint is mielőbb távoznia kell tisztségéből.
Szalám király és Erdogan államfő egyebek mellett a december közepén Szaúd-Arábia vezetésével és 34 ország részvételével megalakult terrorellenes iszlám katonai szövetség tevékenységét érintő kérdésekről tanácskozott.
Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg és védelmi miniszter a szövetség megalakulásának bejelentésekor újságíróknak elmondta, hogy a szövetség a szíriai, az iraki, a líbiai, az egyiptomi és az afganisztáni terrorizmus elleni erőfeszítéseket fogja összehangolni, de nem fejtette ki, hogy ez milyen konkrét lépéseket jelentene.