2024. március 29., péntek

Die Welt: Alapjaiban remeg Európa

A Die Welt című konzervatív német lap évértékelő elemzésben foglalkozott Magyarországgal hétfői számában.

Az Alapjaiban remeg Európa című írásában a szerző, Dirk Schümer kiemelte, hogy az elmúlt évet meghatározta az euróválság, a nacionalizmus megerősödése és a menekültáradat, valamint „a lopakodó orbanizáció érzése”. Kifejtette, hogy a három, eredetileg egymástól független „válságterület” egyre inkább aláássa az európai együttműködést, és felhajtóerőt biztosít az „Európa-ellenes” erőknek.

Nemrégiben még elképzelhetetlen volt, hogy a francia választók harmada a Nemzeti Frontra szavazzon, a választók körében messze legnépszerűbb politikus a kontinensen pedig nem Angela Merkel kancellár, hanem Orbán Viktor legyen – tette hozzá a szerző.

Dirk Schümer megállapította: a magyar kormányfő az „európai joggal összhangban” cselekedett, amikor egy „magas és erősen védett kerítéssel lezárta a határokat a menekültek előtt”.

Hozzátette: a „fenyegető humanitárius katasztrófát” az osztrák és a német kancellár állította meg a határok megnyitásával, de a menekültválság nyomán kiderült, hogy az EU-s jogrend extrém helyzetben annyit sem ér, mint a papír, amelyre a sok hivatalos nyelven kinyomtatták.

A Die Welt szerzője egyebek között hozzátette: a „máshol gyűlölt Orbánt Magyarországon csak még népszerűbbé tette a muzulmánok áradata elleni harcias retorikája”, és példáját követték a „jobboldali populisták”, de „szocialista szellemiségű néptribunok is”, mint Robert Fico és Miloš Zeman.

Hangsúlyozta: olyan perspektíva nélkül, amely felmutatja, „milyen előnyöket kínál Európa az erős nemzetállamokkal szemben, nem lesz megállítható a kontinens fenyegető orbanizációja”.