2024. április 19., péntek

Idei mélyponton a rubel

Gyorsul az orosz gazdaság visszaesése

Több mint fél százalékkal gyengült hétfő reggelre az orosz rubel a dollárral szemben, miután a moszkvai hatóságok közölték, hogy novemberben ismét gyorsult az orosz gazdaság visszaesése. Ráadásul az olajár is megint lejtőre kerülhet, ami szintén nem jó hír Oroszország számára.

Az orosz gazdaság novemberben 4 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ez magasabb volt az októberi 3,7 százalékos csökkenésnél – közölték a moszkvai hatóságok hétfőn reggel.

Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes egyébként éppen hétfőn reggel nyilatkozott a Rosszija 24 nevű tévécsatornának. A politikus abban bízik, hogy az olajiparban csökkenő beruházások megállítják majd a nyersanyag árának esését, és stabilizálódik az árfolyam.

A vártnál nagyobb gazdasági visszaesés hírét a rubel is megérezte, hétfőn reggel jelentős gyengülésnek indult a dollárral és az euróval szemben. Az euró-rubel árfolyam több mint egy százalékkal 77,76 környékére emelkedett, a dollárral szemben viszont ismét 70 felett járt a jegyzés.